Postanimo bolji ljudi kroz glazbu


Ove će se godine u Puli održati ljetne radionice orkestralnog muziciranja SO DO - EL SISTEMA Hrvatska. To je nešto posve novo, a temeljeno je na podučavanju društvenih vrijednosti i vještina kroz glazbu. Djeca i mladi kroz zajedničko muziciranje usvajaju najviše društvene vrijednosti – zajedništvo, suradnju, suosjećanje, pomaganje, prihvaćanje različitosti, stvaranje sinergije. U njima se razvija osjećaj odgovornosti za sebe, kao i za ostale, potiče ih se na razmišljanje, zaključivanje i donošenje odluka, od njih se stvaraju budući lideri!

 Uvodni dio programa je glazbena radionica za najmlađe, koja će trajati do 2. srpnja, a uz brojalice, pjesme i sviranje na dječjim instrumentima polaznici će imati prilike upoznati i doživjeti zvuk instrumenata simfonijskog orkestra. Radionica orkestralnog muziciranja održat će se od 3. do 9. srpnja, a pozvana su djeca i mladi koji sviraju neki od sljedećih instrumenata: violinu, violu, violončelo, kontrabas, flautu, obou, klarinet, fagot, trubu, trombon, rog i udaraljke… Radionice će se, kako veli Željko Antunović iz udruge Corona, održati u Rojcu.

 Udruga Corona na taj način postaje El Sistema nucleo Udruge SO – DO (Sustav Orkestara Djece i Omladine) EL SISTEMA CROATIA. Ovaj program omogućuju besplatne radionice i glazbala za polaznike, tako da sva djeca, bez obzira na financijske mogućnosti njihovih obitelji, mogu imati pristup ovom društveno-glazbenom programu.

Radionica orkestralnog muziciranja namijenjena je polaznicima koji već sviraju orkestralne instrumente  – učenicima i studentima, kao i profesorima orkestralnih instrumenata te dirigentima, koji su zainteresirani uključiti se u program rada budućih El Sistema "nuclea" – SO DO Centara. Rad s polaznicima sastoji se od intenzivne pripreme orkestralnog repertoara po metodi El Sistema – grupni, sekcijski i orkestralni pokusi, te završnog koncerta na kraju radionice.

Radionicu će voditi dirigent Bruno Campo, osnivač El Sistema u Gvatemali, savjetnik mnogih europskih El Sistema organizacija i voditelj Sistema Europe orkestra mladih. Za glazbene pedagoge – odgajatelje, učitelje razredne nastave, profesore glazbene kulture i ostale zainteresirane promatrače – radionica uključuje i predavanja o El Sistema metodologiji.

- Glazbena igraonica na raspolaganju"je djeci i roditeljima svaki radni dan od 8 do 11.30 te od 17.30 do 19 sati, po potrebi i duže. U koliko voditelji i ravnateljice vrtića pokažu interes za organizirane posjete glazbena igraonica je na raspolaganju svako jutro. Očekuju se prve grupe djece iz vrtića Monte Zaro, Šijana, Veli Vrh i Rižanska svakim danom do 11. srpnja, ističe Antunović. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter