Postaju li gradonačelnici superdirektori?

Padne li gradonačelnikov prijedlog proračuna, ide se na izvanredne izbore (N. LAZAREVIĆ)
Padne li gradonačelnikov prijedlog proračuna, ide se na izvanredne izbore (N. LAZAREVIĆ)

Gradonačelnici koje ćemo izabrati u svibnju 2013. - na predstojećim lokalnim izborima - imat će znatno veće ovlasti nego njihovi prethodnici. U tijeku je, naime, izmjena izbornog zakonodavstva, a prihvate li saborski zastupnici zamisli ministra uprave, SDP-ovog Arsena Bauka, prvi ljudi gradova dobit će ovlasti upravljanja javnim tvrtkama i gradskim službama.

Gradonačelnici će, dakle, postati superdirektori, zaduženi za upravljanje komunalnim poduzećima i javnim ustanovama u vlasništvu gradova, te će za taj posao i odgovarati. Padne li gradonačelnikov prijedlog proračuna, ide se na izvanredne izbore.

- Gradonačelnici trebaju imati jasne ovlasti, komentira politolog Davor Gjenero i potvrđuje da je problem nastao u glavnome gradu: "U nekim političkim tradicijama postoje gradski direktori, menadžeri koji upravljaju javnim gradskim tvrtkama. U Hrvatskoj taj model praktično postoji u Zagrebu, gdje je iskušan, iako ga nije trebalo tamo isprobavati. Direktor udruženih javnih poduzeća pravi je 'direktor grada', a to se pokazalo neefikasnim."

Skrojena po mjeri Zagreba, Baukova reforma ne uzima u obzir specifičnosti Istre, Međimurja ili Like, gdje gradske i općinske uprave funkcioniraju na drugi način, često i mnogo efikasnije nego u velikim gradovima i većim županijama.

"Lokalnoj samoupravi mora se fleksibilno omogućiti upravljanje zajednicom. Prednost Istre pred ostatkom Hrvatske je u tome što postoji tradicija odgovornosti stanovništva za javno dobro.

- Uzmimo primjer Pule. Pobijedi li tamo kojim slučajem SDP-ov kandidat za gradonačelnika, on najvjerojatnije neće imati većinu u Skupštini. Tu će se pojaviti razna politička trgovina, odnosno problem u odnosima partnera u vlasti, napominje Gjenero.

Miletić: U Puli se ništa ne bi promijenilo

Prijedlog ministra uprave Arsena Bauka komentirao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić. Ustvrdio je kako Bauk vjerojatno ovim zakonskim prijedlogom pokušava riješiti problem u Zagrebu.

- U Gradu Puli imamo stabilnu upravu, odnosno stabilnu većinu u Gradskom vijeću pa nemamo takvih problema. Osim toga, gradonačelnik putem skupština društva komunalnih poduzeća itekako može utjecati. To je, dakle, puno teže gdje je narušen odnos između predstavničke i izvršne vlasti , jer se postavlja pitanje u čijim je rukama holding. To se zapravo nastojati izbjeći, ustvrdio je Miletić.

Rezimirajući novi prijedlog ministra Bauka, Miletić smatra da, u odnosu na sadašnji zakon, nova zakonska regulativa u Puli ne bi ništa promijenila. (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter