Pošta snizila cijene za slanje paketa u zemlje EU-a

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Hrvatska pošta uvela je znatno povoljnije cijene, 30 do 55 posto niže, za slanje paketa u zemlje EU-a. Taj je potez omogućen nedavnim pristupanjem tvrtke grupi EPG (E-Parcel Group), čiji su članovi svi veliki nacionalni poštanski operatori u Europi.

Iz HP-a ističu primjerice da se sada paket mase do jednog kilograma u Njemačku šalje za 75 kuna umjesto dosadašnje 144 kune. Slanje paketa mase između 5 i 10 kilograma u Austriju sada stoji 150 kuna umjesto dosadašnjih 310 kuna.

Iz HP-a ističu da su uveli i nove tzv. zone dostave, Europa 1 i Europa 2, kojima su obuhvaćene gotovo sve zemlje članice EU-a te za njih vrijede nove, niže cijene. Uz to, svi paketi koji se šalju u zemlje u zonama Europa 1 i Europa 2 prolaze brži postupak usmjeravanja i prijenosa nego ostali paketi.

U Hrvatskoj je, po zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u trećem tromjesečju prošle godine bilo ukupno 2,6 milijuna komada paketnih pošiljaka, što je porast od 11 posto u odnosu na isto tromjesečje 2012., dok je u prvih 11 mjeseci prošle godine paketa bilo ukupno 7,4 milijuna ili 14 posto više nego u istom razdoblju 2012.

Iako je glavnina paketa u 11 mjeseci prošle godine primljena u unutarnjem prometu, nešto više od 7 milijuna ili 11,6 posto više, velike poraste bilježi i otprema te primitak paketa iz međunarodnog prometa.

U 11 mjeseci lani u međunarodni promet otpremljene su 73 tisuće paketa, a primljeno 309 tisuća paketa, što su bili porasti od 97 odnosno 87 posto u odnosu na 2012. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter