Pošta daje u franšizu pet ureda u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet poštanskih ureda u Istri, uz još 23 u ostatku države, Hrvatska pošta (HP) namjerava iznajmiti pravnim ili fizickim osobama koji ce u njeno ime obavljati poštanske usluge. U Istri su to uredi u Banjolama, Galižani, Picnu, Karojbi i Momjanu za koje HP navodi da su nerentabilni i da stvaraju goleme gubitke i ne mogu pokriti ni troškove zaposlenika. Ured u Banjolama vec ne radi, a ostala cetiri rade samo dva do tri sata dnevno.

Ako nije isplativo Pošti zašto bi bilo ostalim poduzetnicima? Višeslav Majic, izvršni direktor Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte, izjavio je da davanjem u franšizu žele stvoriti sinergiju na nacin da ce HP održati pokrivenost mreže, a prodajna mjesta koja preuzmu poštanske usluge proširit ce svoju ponudu i povecati frekvenciju korisnika.

Pošta priprema i edukaciju ugovornih partnera koji ce im placati godišnju naknadu od 1.000 kuna te jednokratnu pristupnu naknadu u istom iznosu. Prednost na natjecaju ce imati radnici Pošte. Pogotovo oni koji bi u tom slucaju sporazumno prekinuli radni odnos kako bi otvorili obrt i preuzeli ugovoreni ured.

Javni natjecaj je Pošta objavila u Narodnim novinama u petak, 2. ožujka, a ponude primaju do subote, 10. ožujka.

Namjerom davanja u franšizu 28 ureda HP se priklonio trendu koji su uveli i drugi svjetski poštanski operatori poput onog u Austriji, Belgiji, Izraelu, Nizozemskoj, Njemackoj, Srbiji i Švedskoj. Primjerice, pošta u Austriji i Njemackoj dala je u franšizu velik broj poštanskih ureda benzinskim crpkama i trgovackim centrima. Švedani su ih, osim u trgovacke centre, smjestili i u kladionice, na benzinske pumpe i kioske.

Iz HP-a pojašnjavaju da ce 1. sijecnja 2013. godine izgubiti monopol na poštansku djelatnost. (P. GREGOROVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter