Posrnulom istarskom gospodarstvu 10 milijuna kuna

Mjere bi trebale olakšati uvjete poslovanja u prerađivačkom sektoru (Arhiva)
Mjere bi trebale olakšati uvjete poslovanja u prerađivačkom sektoru (Arhiva)

Istarska županija u suradnji s gradovima i općinama izradila je deset novih mjera koje bi trebale pružiti vjetar u leđa posrnulom istarskom gospodarstvu.

Konkretno, mjere će se financirati iz proračuna gradova, općina i Županije, a obuhvatiti će 1.200 potencijalnih korisnika odnosno malih i srednjih poduzetnika koji će od veljače iduće godine kroz natječaje na raspolaganju imati oko 10 milijuna kuna.

Ta financijska injekcija ubrizgala bi se u razvoj i poticanje prerađivačke industrije koja bi trebala biti najvažniji oslonac istarskom gospodarstvu.

Ovo je ujedno drugi županijski pokušaj spašavanja gospodarstvenika jer, prisjetimo se, pred početak krize sa svojim je mjerama izašao i bivši župan Ivan Jakovčić. Njegov nasljednik sada nudi novi recept i uvjeren je da bi se već kroz godinu dana od početka korištenja mjera moglo vidjeti jesu li krenule u pravom smjeru.

Flego pak najveći potencijal vidi u privlačenju stranih investitora i otkriva da postoji interes talijanskih i austrijskih ulagača koji bi zbog jeftinije radne snage i poreznih olakšica, svoje pogone i proizvodnju djelomično ili potpuno preselili u Istru.

- To je za nas ogromna šansa. No investitorima moramo ponuditi lokacije na kojima bi smjestili pogone stoga smo krenuli u izradu kataloga slobodnih poslovnih prostora i hala kako bi ih odmah po dolasku, mogli uputiti u određenu industrijsku zonu ili prazan poslovni prostor.

Apelirao sam i prema svim gradonačelnicima i načelnicima da budu aktivniji u privlačenju malih i srednjih investitora, a već sada postoji interes investitora iz Friuli-Venezie-Giulie, Veneta, Emilia Romagne i Koruške, veli Flego i dodaje da proračuni gradova i općina ne smiju biti okrenuti samo potrošnji, već maksimalno prema razvoju i pomoći gospodarstvu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


 


Podijeli: Facebook Twiter