Posredovanje Tadica nije dobrodošlo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eventualno ukljucivanje predsjednika Srbije Borisa Tadica u kampanju za slovenski referendum o Sporazumu o arbitraži, što je ideja britanskih veleposlanika u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, nije naišla na dobar prijem u Hrvatskoj.

- Nikome ne možemo zabraniti govoriti, pa tako ni predsjedniku Srbije da se javno izjašnjava u prilog arbitražnog sporazuma. No, jasno je da ne gledamo blagonaklono na moguc Tadicev angažman u stvari koja se tice samo Slovenije i Hrvatske, rekao je visoki izvor u Ministarstvu vanjskih poslova.

Vec je iz bilješke o nedavnom sastanku državnog tajnika Davora Božinovica s trojicom veleposlanika bilo jasno da je službeni Zagreb rezerviran prema Tadicevom lobiranju. Božinovic nije razumio kako bi to srpski predsjednik uopce mogao utjecati na Slovence, a odgovoreno mu je da je "Tadic najutjecajniji glas u regiji".

Slovenski premijer Borut Pahor ne vidi nikakva razloga da se bilo tko izvana miješa u slovenska unutarnja pitanja, pa tako nema razloga ni za posredovanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadica. Pahor je rekao da ga veseli što su arbitražni sporazum podržali svjetski lideri, no uvjeren je da ce slovenski biraci o sporazumu odlucivati po vlastitoj savjesti.

Na molbu za komentar ideje o posredovanju Borisa Tadica šefica službe za medije predsjednika Srbije izjavila je da kabinet predsjednika nema komentara.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pokrenulo je istragu radi utvrdivanja odgovornosti za neovlašteno odavanje podataka povodom clanka u Novom listu, koji je objavio i Glas Istre, "Tadic spašava arbitražni sporazum". Objavljena bilješka bila je namijenjena iskljucivo predsjedniku države i Vlade te diplomatskoj službi RH, navodi se u priopcenju MVPEI-a.


Podijeli: Facebook Twiter