Pospremite suncobran, šešire i ležaljke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako bi vam ljetna oprema bila ušcuvana i za iducu sezonu, trebate je brižljivo ocistiti. Dajemo vam nekoliko savjeta kako ocistiti i pospremiti ležaljke, šešire, torbe od slame, suncobrane i ostalu ljetnu opremu.

Torbe i šeširi od slame
Dobro ih ocetkajte kako biste uklonili svu prašinu, a zatim išcetkajte cetkom navlaženom u mješavini vode i amonijaka (3 žlice amonijaka na litru vode), ako šeširi ili torbe nisu bojeni. Ako su obojeni, lagano ih prebrišite krpicom namocenom u suncokretovo ulje: boje ce ostati lijepe, a materijal mekan. Bijelu slamu ili onu na kojoj je mnogo ukrasa najbolje je odnijeti na cišcenje u kemijsku cistionicu. Ako je unutrašnjost torbe od plastike, dovoljno ju je prebrisati vlažnom spužvom. Ako je od tkanine, operite je i istrljajte vodom i amonijakom. Torbe ispunite zgužvanim starim novinama kako ne bi dobile ružne nabore.



Tende

Posve ih otvorite i prijedite usisivacem izmedu svih zglobova i rubova, potom ih razmontirajte i operite u perilici. Ukoliko su jako prljave, ostavite ih da se namacu u kadi, u hladnoj vodi kojoj ste dodali malo deterdženta koji se slabo pjeni, a potom ih operite u perilici. Ako se ne mogu razmontirati, dobro ih isprašite, zatim išcetkajte s vodom u koju ste dodali amonijak (2 žlice na litru), na rubovima i zglobovima, te dobro osušite prije nego što tendu sklopite. Svakako to ucinite u sjeni, inace ce izgubiti boju. Zatim ih pošpricajte sprejem za impregnaciju, kojeg cete nabaviti u specijaliziranoj prodavaonici sportske opreme. Ne možete li nabaviti sprej, dobro ih raširite i po svim površinama i rubovima prijedite obicnim parafinom. Kad to završite, tende srolajte i zamotajte u plasticnu foliju, te spremite u ormar ili neko drugo spremište, dodajte sredstvo protiv moljaca (lavanda, komadic sapuna). Tende koje ne možete razmontirati, sklopite i prekrijte plasticnom folijom.



Suncobrani

Ocistit cete ih na isti nacin kao i tende za sunce, a jednako tako ih i impregnirajte. Ukoliko je uništen držac, izbrusite ga brusnim papirom i pošpricajte lakom ili prelakirajte kistom. Pregledajte da šipke nisu zahrdale. I njih ocistite brusnim papirom i premažite sredstvom protiv hrde. Imate li specijalan sprej za skidanje hrde, šipke ne morate brusiti. Ukoliko je pokvaren "gumb" za otvaranje, ne može se mnogo napraviti. Možete si pomoci samo tako da suncobran, kad ga otvorite, pricvrstite cavlicem kako bi ostao otvoren.



Ležaljke

Ocistite platno vodom i amonijakom. Ostavite neka se dobro osuši i zamotajte u plasticnu foliju, stavivši unutra komadic kamfora. Ukoliko se platno potrgalo, pa ga morate promijeniti, uzmite tocne mjere, te povadite cavlice kojima je pricvršceno staro platno. Ostavite nekoliko centimetara za rub i presavijte ga dva-tri puta, a zatim ga ponovo pricvrstite. Tako se nece izvlaciti. S drvenim dijelovima postupite na isti nacin kao za stupove suncobrana. Pripazite na mjesta gdje se sklapaju da se lak koji ste nanijeli kao zaštitu ne bi slijepio.


Podijeli: Facebook Twiter