Pospani vozaci opasni gotovo koliko i pijani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Biti pospan i sjesti za volan opasno je gotovo koliko i voziti pijan, po rezultatima francuske studije koja je utvrdila da je gotovo dvostruko veca vjerojatnost da ce pospani ili pijani vozaci izazvati prometnu nesrecu nego trijezni i odmorni.

Istraživaci pod vodstvom Nicholasa Moorea iz sveucilicnog bolnickog centra u Bordeauxu analizirali su informacije o 679 vozaca primljenih u tu bolnicu zbog ozbiljnih prometnih nesreca u razdoblju od 2007. do 2009. godine.

"Pospanost je nosila gotovo isti rizik kao i uživanje alkohola", napisali su Moore i njegove kolege u casopisu Archives of Internal Medicine. Istraživaci su koristili informacije iz upitnika za vozace i policijska izvješca kako bi utvrdili što je doprinijelo nesrecama.

Vozaci su naveli koje su lijekove uzimali, jesu li pili i koliko su pospani bili prije sudara, a bolnicka dokumentacija pružila je informacije o razini alkohola u njihovoj krvi. Vecina ozlijedenih vozaca bila je mlada od 55 godina, muškog spola. Više od pola ozlijedenih su bili motociklisti, oko trecine vozaci automobila, a deset posto biciklisti.

Policija je ustanovila da je medu ispitanima 355 vozaca bilo samo krivo za svoje nesrece, a Moore i kolege su utvrdili da je povecani rizik od izazivanje nesrece povezan s dobi od 18 do 29 godina, vožnjom automobila, uživanjem alkohola i pospanošcu.

"Znamo iz eksperimentalnih studija da ce cetiri izgubljena sata sna izazvaju omamljenost koliko i šest limenki piva", rekao je Chrisopher Drake iz istraživackog centra za poremcaje sna u bolnici Henry Ford u Detroitu.

"Ako ste izgubili cijelu noc sna, to je kao i razina alkohola u krvi od 1,9 promila", rekao je Drake, koji nije bio ukljucen u studiju.


Podijeli: Facebook Twiter