Pospani pilot zamijenio Veneru za zrakoplov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pospani pilot Air Canade zamijenio je planet Veneru za zrakoplov pa je izveo naglo poniranje kako bi izbjegao sudar s imaginarnom letjelicom i pritom ozlijedio 16 putnika i clanova posade, navodi se u službenom izvješcu nakon provedene istrage.

Incident se dogodio na nocnom letu Boeinga 767 Air Canade sa 103 putnika i clanova posade od Toronta do Zuericha u sijecnju 2011. godine. Nakon provedene istrage kanadske uprave za zracni promet zakljuceno je kako je kopilot u stanju dezorijentiranosti i tromosti neposredno nakon budenja zgrabio upravljacku palicu i izveo naglo poniranje kako bi izbjegao zrakoplov za koji je mislio da leti prema njegovom.

U izvješcu se navodi da se prvi casnik zrakoplova tek probudio iz dugog drijemeža kada mu je kapetan informacije radi rekao da se u blizini nalazi americki teretni zrakoplov na istoj ruti. Kopilot je potom, još snen i dezorijentiran, zamijenio blještavu Veneru za "nadolazeci" zrakoplov i naglo spustio svoju letjelicu za šezdesetak metara. Boeing 767 je brzo ispravio njegov kapetan, ali ne prije nego li se dio nevezanih putnika i clanova posade "zakotrljao" zrakoplovom.

Glavni inspektor kanadske uprave za zracni promet naglasio je kako ovaj slucaj naglašava da postoji problem u rješavanju umora posade. Naime, po pravilima Air Canade piloti na dugim letovima smiju zadrijemati na maksimalno 40 minuta, a u ovom slucaju kopilot je spavao 75 minuta, što znaci da je ušao u fazu duboka sna i probudio se dezorijentiran.

Air Canada se ispricala putnicima za ovaj incident i objavila kako je poduzela mjere da se takvo što više ne ponovi.


Podijeli: Facebook Twiter