Pospani kontrolori leta dobili nova pravila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontrolori zracnog prometa u SAD-u dobit ce nova pravila ciji je cilj sprijeciti ih da spavaju na radnom mjestu, objavila je americka vlada.

Ministar prometa Ray LaHood je izjavio kako su se Savezna uprava zracnog prometa (FAA) i Sidikat kontrolora zracnog prometa dogovorili da promjene stupe na snagu odmah, nakon niza nedavnih incidenata koji ukljucuju i zracne kontrolore koji su spavali na dužnosti, prenosi CNN.

Kontrolori ce sada imati najmanje devet sati slobodno izmedu smjena, umjesto sadašnjeg minimuma od osam sati, rekao je LaHood. To ce se primjenjivati i kod zamjene smjena. Kontrolore se više nece moci staviti u nenajavljenu ponocnu smjenu nakon slobodnog dana.

Menadžeri FAA takoder ce rasporediti vlastite smjene na nacin da osiguraju vecu pokrivenost u ranim jutarnjim i kasnim nocnim satima, rekao je LaHood.

U subotu je FAA suspendirala još jednog kontrolora zracnog prometa zbog spavanja na poslu, što je sedmi takav incident cije je postojanje agencija objavila od pocetka godine.


Podijeli: Facebook Twiter