Posolica izazvala probleme u elektroopskrbi

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Sinoć od 22.56 sati pa nadalje Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više dojava građana o prekidu u opskrbi električnom energijom sa područja Žminjštine. Prema izvješću HEP-a zbog ispada dalekovoda 20 kV Ferlini, zbog posolice bez električne energije od 22.50 ostala su naselja u okolici Žminja, Savičente, dijela općine Vodnjan, a oštećen je i jedan stup kod Valbandona, doznajemo do Siniše Jergovića iz pulske Elektroistre.

Izvršena je selekcija dalekovoda i lokacija kvara i tom je utvrđeno da su ukupno 17 TS 20/0, 4 kV 0,5 MVA izvan pogona. Dežurne ekipe izašle su na teren, pa je već oko 0.33 sati 31. siječnja, dakle za sat i pol u sustav elektroopskrbe uključenje mreže obuhvaćene poremećajem dok su 3 TS 20/0, 4 kV ostale u kvaru.

Većina kvarova otklonjena je danas tijekom jutra, uz mogućnost kvarova na pojedinačnim priključcima na niskonaponskoj mreži, kaže Jergović. Posolica koja je izazvala prekide u niskonaponskoj mreži normalna je i očekivana pojava u ovakvim meteorološkim uvjetima kaže Jergović. Dodajući: "Da je kojim slučajem pao pljusak umjesto sitne kišice, do svega ovoga ne bi došlo. Uostalom to smo u ovakvim vremenskim uvjetima i očekivali".

Posolica je prirodna pojava koja nastaje uslijed vremenskih prilika, a nastaje djelovanjem vjetra na more, kad vjetar puhanjem preko uzburkanog mora podiže kapljice morske vode i stvara "morski dim". Kada kapljice okončaju svoj put na kopnu, suše se, voda isparava, a nakon što kapljice morske vode ostanu bez vode, ostaje tanak sloj fine soli. Posolica češće nastaje u krajevima izloženima buri, a slučaju da jaka bura potraje, posolica može biti debela i nekoliko centimetara. Posolica redovito stvara probleme i elektroopskrbi jer fini slojevi soli na elektropostrojenjima i na žicama dalekovoda stvaraju probleme pojavom prvih količina vode, bilo da se radi o kiši, magli ili povećanju vlažnosti zraka. Posljedica je otapanje posolice, koja nagriza metalne konstrukcije, oštećuje izolaciju i stvara kratke spojeve, zbog čega nestaje struje. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter