Posluženo više od 650 porcija palente s ciochima

Mnogi su htjeli probati palentu s puževima
Mnogi su htjeli probati palentu s puževima

Najveća galižanska manifestacija, fešta od puži, privukla je u četvrtak mnogobrojne posjetitelje koji su željeli kušati puževe - cioche, tradicionalni specijalitet ovog mjesta.

Još prije serviranja pored šanka na rukometnom igralištu stvorio se dugi red gurmana koji su strpljivo čekali svoju porciju palente sa šugom od puževa koji su se prodavali po pristupačnoj cijeni od 30 kuna.

Priprema šuga od 40 kilograma puževa, što je najviše dosad, trajala je čak dva dana, rekao nam je Pietro Demori iz galižanske Zajednice Talijana "Armando Capolicchio". Šugo od puži pripremile su tri vrijedne galižanske kuharice: Maria Delmoro, i pomagačice Silvana Delcaro i Angela Demori.

- Bilo je puno posla, puno pripreme. Kapulu i šalšu trebalo je pripremiti dan prije. Osim 40 kilograma puževa, trebalo je 25 kilograma kapule i 25 kilograma šalše od pomidora pa su naše kuharice imale puno posla, rekao je Demori, dodajući da se šugo u četvrtak kuhao još od jutra. 

Palenta sa šugom od puži je tipičan galižanski recept, navodi on. To je jelo koje se pripremalo samo po ljeti jer je puž dobar kad po ljeti izađe iz zemlje, nakon prve kiše. Nažalost, ovog ljeta palo je malo kiše, rekao je Demori, pa su puževe nabavili preko tvrtke iz Matulja koja je svoje proizvode od ove delicije prezentirala na svom štandu tijekom manifestacije.

Tradicija pripremanja puževa u Galižani je vrlo stara pa smo zadovoljni da se naš stari običaj nastavlja jer mnogi vole puževe pa smo zato ove godine povećali količinu, podijeljeno je više od 650 porcija palente s puževima, rekao je Demori.

Svi koji su jeli palentu od puževa dobili su i bon za lutriju koja je održana oko 23 sata, a glavna nagrada bio je privjesak, zlatni puž. Nakon večere, a osim puževa nudila su se i druga jela, valjalo je zaplesati, a za zabavu na igralištu bili su zaduženi Folk grupa Batana i riječka grupa Point, dok je na Placi nastupao duo Remi.

Poslijepodnevni uvod u manifestaciju bila je odlično posjećena trka na tovarima kroz Galižanu na kojoj je sudjelovalo šest jahača, a najbolji među njima bio je Roberto Leonardelli na tovaru Matea.

Najatraktivniji je svakako bio jahač koji se natjecao odjeven u Djeda Mraza, što je izazvalo sretne usklike okupljene djece. Mnogo je publike okupilo i penjanje na zamašćeni stup u kojem su sudjelovale dvije peteročlane ekipe, a uspješnija, koja se nazvala Bevanda, uspjela je iz prve s vrha stupa "skinuti", prvu nagradu, pršut, a kasnije su dohvatili i ošokolo te vino, dok je druga ekipa iz drugog pokušaja dohvatila kolut sira.

Bogat program fešte od puži započeo je još u jutarnjim satima kad je održana biciklijada na kojoj je sudjelovalo oko 150 biciklista, a nastavio se natjecanjem u sporoj vožnji Moto kluba Vespa klub Istra". Tijekom poslijepodneva nastupila je Limena glazba Mon Perin iz Bala, a najmlađe je zabavljao klaun Kiki.

U Ulici Michele Della Vedova održan je sajam rukotvorina pod nazivom "Kreativne ruke", a pored zgrade Zajednice Talijana bila je izložena i maketa Galižane u minijaturi.

Organizatori manifestacije, koja je održana u sklopu Vodnjanskog ljeta, su Grad Vodnjan, vodnjanska Turistička zajednica, galižanska Zajednica Talijana "Armando Capolicchio" te Nogometni klub Galižana. (P. LUKEŽ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter