Poslovni sporovi: Mirenje i arbitraža bolji od suda

Predavanje o arbitraži i mirenju u istarskoj gospodarskoj komori  (D. ŠTIFANIĆ)
Predavanje o arbitraži i mirenju u istarskoj gospodarskoj komori (D. ŠTIFANIĆ)

Iako se sporovi između poslovnih subjekata putem mirenja i arbitraže rješavaju puno brže, ali i jeftinije nego sudskim putem, u Hrvatskoj još uvijek takva praksa alternativnog načina rješavanja sporova nije razvijena. No, nekih pomaka ipak ima, pogotovo kada je riječ o značajnijim sporovima, kazao je prof. dr. sc. Mihajlo Dika, predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK-u i redoviti profesor građanskog i procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu. On je danas u HGK-Županijskoj komori Pula predstavnicima lokalne vlasti, gospodarstva, sveučilišta i odvjetnicima održao predavanje o arbitraži i mirenju, odnosno prednostima koje donosi taj postupak.

- Posljednjih nekoliko godina svjedočimo tome da velike tvrtke u Hrvatskoj iznose sporove pred stalno arbitražno sudište, obraćaju se Centru za mirenje s, čini mi se, za njih korisnim i povoljnim iskustvom. Sporovi se rješavaju u razdoblju od šest mjeseci do godinu dana, stranke u sporu dobivaju pravomoćnu odluku koja je osnova planiranja njihovih budućih djelatnosti i uređenja njihovih međusobnih odnosa, umjesto da čekaju da se spor riješi za nekoliko godina pred državnim sudom. Dakle, brzina u rješavanju čini mi se da je svakako na strani arbitraže i mirenja, ali isto tako i kvaliteta, jer stalno arbitražno sudište ima dvije liste s oko 200 arbitara. To su naši najugledniji suci, najugledniji odvjetnici, profesori pravnih disciplina koji jamče kvalitetu rezultata, kazao je Dika.  

Za razliku od sudskog postupka, koji može trajati godinama i završava nepravomoćnom presudom, arbitraža završava prvostupanjskom, dakle pravomoćnom presudom, odnosno ovršnom ispravom. Presuda se, doduše, može pobiti tužbom, no prema iskustvu prof. Dike, hrvatski sudovi dosad nisu našli razloga za poništenje presude arbitraže.

- Brzina je vrlo važna jer poslovni subjekti moraju znati na čemu su da bi mogli planirati i razvijati posao. Osim toga, u Hrvatskoj su enormne zatezne kamate, pa ona za spor na sudu koji, recimo, traje deset godina, premašuju 200 posto glavnice. A to dovodi do poslovnog sloma ili još gore, do Remetinca, rekao je Dika. 

Za razliku od arbitraže, mirenje, o kojem je govorila tajnica Centra za mirenje pri HGK-u Mirjana Košec, jest postupak u kojemu objektivni nepristrani izmiritelj posreduje između stranaka i nastoji ih navesti da svoj spor prevladaju nagodbom, sporazumno. Gospodarstvenici i građani koji se odluče za ovaj postupak uštedjet će novac, izbjeći dugotrajne skupe sudske postupke s neizvjesnim ishodom, odnosno neizvjesnom mogućnošću naplate po okončanju sudskog spora. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter