Poslovni prostori za kunu - može li Pula kao Osijek?

Ružna i tužna pulska stvarnost
Ružna i tužna pulska stvarnost

Grad Osijek pokrenuo je akciju "poslovni prostori za kunu". Na natječaju će se obrtnicima i proizvođačima ponuditi 37 praznih gradskih prostora čija će početna cijena za "kvadrat" u samom centru grada iznositi svega jednu kunu, a gornje granice za određivanje zakupnine nema. Predivna je ovo vijest u ovim tmurnim recesijskim vremenima i nema onoga tko ne bi pohvalio potez osječkih gradskih čelnika koji su našli jednostavno rješenje za problem svih hrvatskih gradova, pa i Pule: kako zaustaviti pošast "bijelih papira" na izlozima sve većeg broja obrta i trgovina.

- Naravno da sam čula za tu odluku i svaka im čast na tome. Takav je potez za svaku pohvalu i bilo bi u redu da se i drugi gradovi ugledaju na Osijek i spuste barem malo cijenu najma, a ne da nam poslovni prostori zjape prazni. Ali sumnjam da će itko u Gradu Puli imati sluha za to, iako bi to i njima trebalo biti u interesu, rekla je Suzana Tonković, vlasnica pulske postolarske radnje.

- Šteta je da se dozvolilo da određeni zanati propadaju, ali osim države, tu je i Grad mogao imati sluha za ovu problematiku pa osmisliti nekakav program s nekim tko se razumije u obrtništvo. Na kraju krajeva, smanjenjem cijena najma smanjio bi se sigurno i rad na crno i sigurno bi se otvorilo više obrta, zaključio je Soko Đorđević, vlasnik obrta za izradu proizvoda od kože i krzna u Puli

Ivan Blagonić, vlasnik Obrta za proizvodnju ključeva i graviranje, slaže se da bi trebalo naći neko povoljno rješenje kako bi bilo što manje ružnih prizora zatvorenih poslovnih prostora u svim dijelovima grada, istaknuvši da on radio, ne radio, mora svaki mjesec gradu i državi uplatiti šest tisuća kuna. (P. SOFTIĆ; snimio: D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter