Poslovna zona u kojoj žele raditi poduzetnici iz cijele Hrvatske

Impozantna ABS-ova hala prostire se na 6.000 kvadrata
Impozantna ABS-ova hala prostire se na 6.000 kvadrata

U poslovnoj zoni Barban - Krvavci koja se prostire na deset hektara na križanju zaobilaznice naselja Barban i županijske ceste Barban - Vodnjan, smještena su proizvodni pogoni tvrtki IZO, ABS, obrta Auto Baggio, te solarna elektrana zagrebačke Amnis energije koja je u vlasništvu Austrijanca Wernera Schoissengeiera. No, dovršava se izgradnja i mnogih drugih objekata, pa će uskoro u ovoj prostranoj zoni, opremljenoj svom potrebnom infrastrukturom, početi poslovati i autoservis Filipović, tvrtka koja proizvodi pesticide Barbancommerce i pulski drvoprerađivač Meritum Nova. No, postoji i interes mnogih drugih poduzetnika iz Istre i drugih dijelova Hrvatske koje ova zona privlači ne samo zbog povoljne cijene, nego i  lokacije, kojoj gravitira Puljština. Osim toga, blizu je luka Raša, odakle roba može krenuti na daleka tržišta.

Roba se izvozi u Kinu, Egipat i Vijetnam

Denis Kontošić, načelnik Općine Barban i pokretač cijelog projekta, podsjeća da se od 2002. do 2009. čekalo da država ustupi Općini 7,5 hektara zemljišta za 70.000 kuna, a dodatno je s privatnim vlasnicima dogovorena zamjena još oko tri hektara zemljišta. Zona je otvorena 2009. godine, projekt je prepoznalo i Ministarstvo poduzetništva i obrta koje je usmjerilo četiri milijuna kuna u kompletnu komunalnu infrastrukturu, dok je Općina o vlastitom trošku očistila teren koji je bio nepristupačan, pretvoren u divlji deponij i pun raslinja.  

- Prva faza obuhvatila je deset hektara: pod krovom je šest objekata, od kojih tri već posluju, a radi se o ukupno sedam investicija, računamo li i solarnu elektranu koja radi od siječnja 2014. uz snagu od 600 kilovata. Preostalo je još 6.000 kvadrata zemljišta od kojeg je investitor odustao nakon što je pala cijena poticaja, a kanio je izgraditi još 400 kw. To je zemljište Općina stoga prodala Stolariji i pilani Ratković iz Varaždinskih Toplica, objašnjava Kontošić te dodaje da će pilana svoje proizvode preko luke Raša izvoziti na daleka tržišta Kine, Egipta i Vijetnama. Oni već sada izvoze na ta, ali i druga tržišta: prema Istri iz Varaždinskih Toplica svaki dan stiže šest šlepera s robom, veli načelnik.

Podsjeća da je prvi pogon 2013. otvorio IZO, a nakon njega ABS koji je ovdje od kolovoza 2014.

- Postoji još zainteresiranih investitora, međutim, još nismo uspjeli riješiti zemljišne probleme, a riječ je o granici katastarskih općina bez koje ne možemo definirati parcelu, objašnjava Kontošić.

U drugoj i trećoj fazi zona će dobiti još 20 hektara koji će se nadovezati uz postojeću, a u idućih mjesec dana održat će se javna rasprava o UPU-u vezanim upravo za ovu dogradnju, napominje načelnik.

U ABS-u zaposleno ukupno 110 radnika

Najimpozantniji pogon u ovoj zoni na čak 6.000 kvadrata u kojem je zaposleno 40-ak radnika otvorila je tvrtka ABS koja se bavi proizvodnjom PVC i aluminijske stolarije te termoplan stakla. Vlasnik Armando Stanišić, kojeg je CROMA proglasila poduzetnikom 2015. godine, kaže nam da je osnovni razlog dolaska u ovu zonu bilo širenje poslovanja, te povoljni uvjeti. Tvrtka, naime, ima pogon i u Kukurinima gdje je postalo pretijesno, pa je bilo nužno otvaranje nove hale u koju je uloženo pet milijuna eura. Stanišić je iz Pićna, gdje je prvotno želio izgraditi halu, no ondje nije bilo poslovne zone, a Lupoglav mu nije odgovarao zbog mogućeg nedostatka radne snage koja pak gravitira Barbanu.

- Server je u Kukurinima, a ovdje u hali nalaze se CNC strojevi za numeričko upravljanje. Radniku na računalo stigne radni nalog iz tehničke pripreme, dijelovi se umeću u stroj koji onda odrađuje posao, veli Stanišić koji u oba pogona zapošljava 110 radnika. Nikada im nisu kasnile plaće, "makar za plaće motao dignuti kredit", niti je tvrtka bila u blokadi.

ABS pokriva hrvatsko tržište, a 45 posto proizvoda izvozi u države Europske unije. Problemi s naplatom postoje i ovdje i vani, veli Stanišić i napominje da treba biti oprezan i paziti s kim radiš jer te nikakva institucija ne štiti. Tvrtku je u dobi od 42 godine osnovao u nepovoljno doba, ratne 1994., kada su mnoga poduzeća propadala, među ostalim i ono u kojem je i sam bio zaposlen.

Hale se proširuju na sve strane zone

Pored ABS-ove hale dovršava se pogon Meritum Nove, a iza njega prostiru se kolektori solarne elektrane. Tvrtka IZO u barbanskoj zoni ne proizvodi slastice, nego strojeve i opremu za prehrambenu industriju. Voditelj prodaje Elvis Draguzet kaže nam da su ovdje tri godine, hala se prostire na tisuću kvadrata, a isto toliko prostran je i pogon u Balićima.

- Namjeravamo se širiti, dograditi još 1.000 kvadrata, a tada ćemo vjerojatno i zapošljavati. Ovdje je zasad zaposleno 15-ak radnika, a u Balićima 70-ak. Odlučili smo se za ovu zonu zbog povoljnih uvjeta gradnje, krenuli smo s kupnjom zemljišta, Balići su blizu, udaljeni deset kilometara, a ondje nije bilo mogućnosti širenja. Ideja je da ondje ostane proizvodnja kolača, veli Draguzet te napominje da se 60 posto proizvedene opreme izvozi, a 40 posto plasira na domaće tržište. Ističe da vani nema problema s naplatom. Stoga će sutra izlagati na sajmu u Riminiju gdje mogu sklopiti konkretne poslove s inozemnim partnerima.

Dobri uvjeti Općine

U zoni još posluje autolimarski i autolakirerski obrt Auto Baggio u kojem, osim vlasnika Draženka Bariše, radi još jedan radnik. I Bariša napominje da su presudni bili dobri uvjeti koje mu je ponudila Općina, pod uvjetom da u roku od dvije godine hala bude pod krovom. Gradnja je počela 2010. a završena lani. Planira proširiti posao te ove godine zaposliti još tri radnika. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter