Poslovna suradnja triju brodogradilišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pragu smo da zapocnemo poslovnu suradnju s Uljanikom, s kojim bismo ugovorili gradnju dvaju tankera. No, te brodove ne bismo gradili u Puli, vec u Splitu, odnosno Brodosplitu, tim je rijecima predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Ive Mustac objasnio što se krije iza moguce suradnje tih triju društava.

O tome je trebalo biti govora prilikom posjeta Uljaniku kada je došla predsjednica Vlade Jadranka Kosor u pratnji ministra gospodarstva ?ure Popijaca i brojnih suradnika. Trebali su doci, odnosno bili su najavljeni, i predstavnici uprava Tankerske plovidbe i Brodosplita. No, na dan posjete Puli iz Vladinog ureda poslana je nova informacija na kojoj nije bio naveden taj sastanak, a Kosor je to ukratko komentirala rijecima: "Bilo je krivo najavljeno".

"Tada je novinarka Slobodne Dalmacije upitala premijerku je li se razgovaralo o projektu da Uljanik obavlja menadžerske poslove za Brodosplit te za njih narucuje brodove i materijal sve do isporuke. Predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajkovic odgovorio je da ce o takvim idejama razgovarati na sastanku u Zagrebu te da ce nastojati pomoci da se realizira svaka ideja koja bude mogla pomoci Brodosplitu, a u skladu je s pravilima Europske komisije i EU-a.

Predsjednik Uprave Tankerske plovidbe nam je pojasnio da je upravo iz Uljanika potekla ideja da zadarski brodar ugovara brodove s pulskim brodogradilištem, koji bi potom posao prepustio splitskom škveru, koji sada nije u mogucnosti ugovarati nove poslove jer je u poteškocama i ne smije dobiti Vladine garancije do okoncanja procesa restrukturiranja.

- Mi smo ionako mislili naruciti gradnju dvaju tankera tipa aframax u Brodosplitu, koji se specijalizirao za gradnju takvih brodova, pojasnio je Mustac i dodao da ne zna kada ce taj posao biti zakljucen te da cekaju poziv iz Vlade. Vezano za komentar moguce suradnje s Uljanikom predsjednik Uprave Brodosplita Srdan Kovac uputio nas je na glasnogovornicu Ivanku Mihaljevic, a ona je i jucer bila nedostupna.

Ideja da Uljanik preuzme ugovaranje i pracenje novih poslova u Brodosplitu objavljena je kao spekulacija u Slobodnoj Dalmaciji prije dva mjeseca. (Piše Paulo GREGOROVIC)

Uljanik i Tankerska partneri i u Lencu

Najava ugovaranja tankera da bi se osigurao posao Brodosplitu nece biti prvi vid suradnje Uljanika i Tankerske plovidbe. Te dvije tvrtke prije tri godine postale su vecinski vlasnici rijeckog "Viktora Lenca". Nakon završetka stecaja uvala ispred te tvrtke puna je brodova, platformi i dokova koji cekaju na remont.
Ne treba zaboraviti da su Tankerska i Uljanik Plovidba prije dvije godine osigurale posao 3. maju, gdje su narucili ukupno cetiri tankera i za to dobili Vladine garancije. Vecinski vlasnici Uljanik Plovidbe su menadžeri Uljanika i clanovi njihovih obitelji. Taj pulski brodar lani je pomogao Uljaniku kada je narucio gradnju cetiriju brodova za prijevoz rasutih tereta.


Podijeli: Facebook Twiter