Poslovna suradnja kanadske tvrtke Algoma i Uljanika

Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predstavljena suradnja kanadske tvrtke Algoma i brodogradilišta Uljanik (D. MEMEDOVIĆ)
Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predstavljena suradnja kanadske tvrtke Algoma i brodogradilišta Uljanik (D. MEMEDOVIĆ)

Predstavnici kanadske tvrtke Algoma i hrvatske Uljanik grupa u petak su poslovnu suradnju i planove za izgradnju pet brodova, koje bi hrvatsko brodogradilište trebalo isporučiti kanadskom partneru, predstavili predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, priopćeno je iz Ureda predsjednice. 

- Predstavnici tvrtki kazali su kako je dogovoreni posao tek početak suradnje na izgradnji međusobnog povjerenja te istaknuli želju da se u budućnosti zajedničkim naporima razvija izgradnja najmodernijih brodova, u skladu s najzahtjevnijim trendovima brodogradnje.

Predsjednica je, kao i prilikom sastanka u pulskom Uljaniku, izrazila zadovoljstvo najavama novih poslova te izrazila punu podršku budućim narudžbama za izgradnju brodova, ali i daljnjem razvoju poslovnih odnosa.

Isto tako, izražena je želja za nazočnošću Predsjednice Republike porinuću prvog broda izgrađenog kroz ovu suradnju, a koje je predviđeno sredinom 2017. godine", ističe se u priopćenju. 

Kako se navodi, uz predsjednika Uprave Uljanika Giannia Rossandu, predsjednika Uprave tvrtke Agoma Kena Blocha Soerensena i višeg potpredsjednika Ala J. Vanagasa, sastanku je bio nazočan i kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk.

Inače, kanadski veleposlanik i čelnici tvrtke Algoma jučer su bili u posjetu riječkom brodogradilištu 3. maj, koje je u sastavu Uljanik grupe, gdje su bili nazočni početku radova na gradnji broda za prijevoz rasutog tereta koji se gradi za kanadskog naručitelja. 

Riječ je o brodu za prijevoz rasutog tereta dužine 198,35 metara i širine 23,77 metara, takozvanom samoiskrcavajućem (self-unloading) bulku.

Brodovi za prijevoz rasutog tereta, ukupno njih pet, kakve je Uljanik ugovorio s kanadskom kompanijom bit će prvi tog tipa ikad građen u nekom od hrvatskih brodogradilišta. Specifičnost takvih brodova je u tome što su namijenjeni plovidbi Velikim jezerima na granici SAD-a i Kanade, imaju posebne  dimenzije, pa su po tome svrstani u posebnu kategoriju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter