Poslovna suradnja Fimi-medije i HDZ-a 4 mil. kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema financijskim vještacima, koji su danas ispitani na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i ostalima zbog punjenja crnog stranačkog fonda preko Fimi-medije, ta je marketniška tvrtka od 2005. do 1. srpnja 2009. imala neto dobit od 28 milijuna kuna, dok je vrijednost ukupne poslovne suradnje između HDZ-a i Fimi-medije iznosila više 4,1 milijuna kuna.

Knjigovodstveno-financijska vještakinja Mirta Tomljanović rekla je na zagrebačkom Županijskom sudu da ni jedan račun nije evidentiran na teret HDZ-a već ih je Fimi-medija knjižila na teret svojih troškova.

Uz to, ni jedan od 11 računa koji su 2007. knjiženi na teret darovnica i donacija nisu provedeni u poslovnim knjigama HDZ-a niti je to provedeno kao "zaprimljeno dobro", što je HDZ bio dužan učiniti.

Dodala je da prvi račun poslovne suradnje Fimi-medije i HDZ-a datira od 27. listopada 2005.

Vještakinja je također ustvrdila da je HDZ 2007. imao donacije od oko tri milijuna kuna, odnosno oko dva milijuna više od dozvoljenog godišnjeg iznosa propisanog Zakonom o financiranju političkih stranaka.

Objasnila je da je HDZ bio dužan prijaviti višak Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i Državnom uredu za reviziju te taj novac u roku od osam dana doznačiti u državni proračun, ali to nije učinio.

Prema nalazu vještaka Zrinka Ručevića nesrazmjer u Sanaderovoj imovini od 1992. do 2010. iznosi 20,5 milijuna kuna. No, na upit Sanaderove obrane kazao je kako nema podatke da je Sanader od 1983. do 1987. bio u stalnom radnom odnosu u Dalmacijaturistu i Logosu. Poznato mu je pak da je Sanader radio u nekim tvrtkama u Austriji, ali prilikom vještačenja nije imao podatke o tim primanjima.

Vještak je rekao da mu nije poznata metodologija kojom je povjesničar umjetnosti Igor Zidić zapljenjene Sanaderove umjetničke slike procijenio na 315.000 eura. Sutkinja Ivana Čalić pozvala je USKOK i obrane optuženih da za sutra pripreme prijedloge za dopunu vještačenja te prijedloge za izvođenje pobijajajućih dokaza.

Radi izvlačenja 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki, osim bivšem premijeru Sanaderu sudi se njegovoj bivšoj stranci, Fimi-mediji i ostalima. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter