Poslovi otišli sa sezonom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem rujna u Istri je bez posla bilo ukupno 6.350 osoba, s tim da je novoprijavljenih bilo cak 1.190, a iz radnog je odnosa na Zavod za zapošljavanje stiglo njih 993. U usporedbi s prethodnim mjesecom Zavod bilježi povecanje broja evidentiranih nezaposlenih za 7,2 posto (425 osoba), približno isto kao i u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Tijekom rujna jedino je u Buzetu nezaposlenost pala, i to za jedan posto. Posao su tijekom rujna našla cak 22 Buzecana, a poslodavci su prijavili potrebu za još 30 radnika. Vecina ih se zaposlila u proizvodnoj djelatnosti (9), a ostali su u proizvodnji odjece, motornih vozila, u gradevinarstvu te trgovini.

Mada najveci porast nezaposlenosti u državi nakon Šibensko-kninske bilježi upravo Istarska županija, u pulskoj Podrucnoj službi Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje vele da mjesta panici, barem zasad, nema.

Rijec je o uobicajenom stanju nakon kraja turisticke sezone, pojašnjava Irena Peruško, rukovoditeljica Odjela analitike, statistike i informatike. Vecina novoprijavljenih, njih 670 (67,5 posto), na Zavod dolazi po isteku ugovora o radu na sezonskim poslovima ili isteku ugovora o radu na odredeno vrijeme te upravo iz podrucja djelatnosti sezonskoga karaktera.



Uz rijeci da ce se prava slika stanja na terenu moci procjenjivati tek krajem studenog, kada se u statistiku vrate svi sezonci, ipak napominje da se ove godine prema vracanju na evidenciju može zakljuciti da je sezona trajala krace nego lani.

Uz sve, ipak ostaje cinjenica da je za 252 osobe, ili oko 25 posto novoprijavljenih, razlog prestanka radnog odnosa poslovno uvjetovani otkaz (zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga), dok su tri novoprijavljene osobe otkaz dobile radi prestanka rada poduzeca ili poslodavca kod kojega su bile zaposlene.

Na naše pitanje radi li se o možebitnim vecim otpuštanjima Peruško napominje da na Zavodu službeno nemaju najava vecih zatvaranja radnih mjesta, niti ih je u lanjskom mjesecu bilo. Otpuštanja su i dalje najcešca u proizvodnji i obrtima, gdje se otpušta po jednog ili dvoje radnika, a takva su pojedinacna otpuštanja, kako veli, kontinuirana tijekom cijele godine.

Bez posla su u rujnu tako, primjerice, ostala 132 radnika iz preradivacke industrije, 69 gradevinara, 31 pravnik, knjigovoda ili zaposlenik u osiguravajucoj kuci te 24 radnika u domeni obrazovanja.


Podijeli: Facebook Twiter