Poslodavci žele apartmane medu šatorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kampovi su u ovoj kriznoj godini ostvarili 3,4 posto više nocenja u odnosu na lani i cine preko 26 posto ukupnih nocenja Hrvatske. Kamping sektor, koji polovicu svojih kapaciteta ima u Istri, time je zadovoljan, ali ne u potpunosti jer su potencijali kampova za produženjem sezone, povecanjem broja gostiju i ostvarenjem boljih rezultata veci, moglo se cuti na nedavno održanom Kongresu hrvatskog kamping sektora u Tuhelju, s glavnom temom - kako osigurati buducnost ovog sektora.

Jedan od zakljucaka skupa bio je onaj o promjeni imidža kampinga. Strucnjaci smatraju da se ne bi trebao percipirati kao jeftini smještaj, vec da barem 30 posto kampova u buducnosti treba postati mješovito naselje, odnosno kombinacija kampa, apartmana i bungalova, hotela, wellnessa ili golfa i drugih sadržaja koji se u Europi nazivaju Camping Park & Resort, Holiday Park ili Holiday Village.

Kao jedan od glavnih problema istaknuta je neuskladenost turistickog zakonodavstva i gradevinske regulative, što koci razvoj kampinga. Vlasnike kampova muci neriješeno pitanje turistickog zemljišta i neadekvatne planske regulative, zbog cega je nemoguce dobiti gradevinske dozvole, što je prepreka bilo kakvom ozbiljnom ulaganju i razvoju.

Rješenje svojih problema sektor vidi u boljoj suradnji s Ministarstvom turizma te opcinskim, gradskim i županijskim samoupravama koje bi u prostornim planovima trebali imati nove zone za kampove i kamp-odmorišta te mogucnost otvaranja mješovitih kamp-naselja.


Podijeli: Facebook Twiter