Poslodavci za tri dana našli novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc prijetnjama ministra financija Slavko Linica da ce država bez milosti postupati po uredbi koja onemogucava isplatu placa bez doprinosa, cak 846 poslodavca pokušalo je u svibnju preko svojih poslovnih banaka isplatiti placu, a da ne uplate doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

No, kad njihova taktika "ako prode - prode" nije dala rezultata, pa im je prijetila blokada svih žiro racuna, cak 710 poduzeca, odnosno njih 84 posto, ponovilo je za nekoliko dana svoj nalog za isplatu placa, ali ovaj put u tu su transakciju ukljucili i uplatu doprinosa. Tako je, doznajemo u Ministarstvu financija, za više od šest tisuca radnika isplacena placa s uredno placenim doprinosima u iznosu od 9,6 milijuna kuna.

Pokušaj da se država i radnici prevare, pa uplata doprinosa kad to nije prošlo, za ljude u Ministarstvu financija dokaz su da velik broj poslodavca od njih 45 tisuca, koliko ih nije uredno placalo doprinose, što je državu koštalo više od milijardu kuna godišnje, to nije cinio zbog besparice nego zato što su to - mogli.

- Ako netko u ponedjeljak da nalog za isplatu place bez doprinosa, pa mu banka odbije taj nalog jer je na listi "loših" poslodavca, a on vec u srijedu ili petak može isplatiti placu i uplatiti doprinose, to govori da se ranije nije ni trudio pronaci nacin da radnicima uplati doprinose koji mu pripadaju jer je takvo ponašanje dosad prolazilo, kaže naš sugovornik iz Ministarstva financija.

Više od pet tisuca poduzeca i prije primjene uredbe isplatilo je doprinose za više od 23 tisuce svojih radnika. Uz to, ostalih osam tisuca su u nagodbi s državom dogovorili obrocnu otplatu duga za doprinose, pa je broj radnika za koje se doprinosi ne uplacuju pao ispod sto tisuca. (Jagoda MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter