Poslodavci spremni uložiti 100 mil. kn u outsourcing

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Tvrtke koje čine HUP-ovu Koordinaciju poduzeća iz uslužnih djelatnosti spremne su sudjelovati u procesu izdvajanja (outsourcing) uslužnih djelatnosti iz dijela javnog i državnog sektora, preuzeti oko 30.000 zaposlenih s njihovim radnim pravima, donijeti uštede, podići kvalitetu usluga te investirati 100 milijuna kuna.

Uvjet im je da Vlada u planiranju i provedbi izdvajanja slijedi najbolju europsku praksu i postavi realne i održive okvire u kojima privatni sektor može uspješno realizirati proces izdvajanja, poruka je s današnje konferencije za novinare u HUP-u.

Privatne tvrtke za održavanje zgrada, čišćenja i druge uslužne djelatnosti ne žele preuzeti samo zaposlenike, već i nabavu svih materijalnih sredstava koja idu u paketu s tim ljudima, a računaju da je riječ o oko 30.000 zaposlenika.

Velik prostor za uštedu vide u objedinjavanju nabave i smanjenju materijalnih troškova, a materijalna prava radnika ne bi se diralo i ostala bi onakva kakva ispregovaraju Vlada i sindikati.

Predsjednica Koordinacije Ines Vodanović rekla je da bi se, s obzirom na trenutno stanje uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru, već u kratkom roku mogle postići uštede od 20 posto. Samo na primjeru troškova Ministarstva zdravlja to bi značilo godišnju uštedu od oko 500 milijuna kuna.

Uslužne tvrtke, okupljene u HUP-ovu koordinaciju, nositelji su najviših međunarodnih standarda kvalitete i mogu znatno povećati kvalitetu usluge. Uz to, otvaranje privatnom sektoru privlači nove investicije u opremu, strojeve i edukaciju zaposlenih, a već u prvoj godini najavljuju investicije veće od 100 milijuna kuna. Očekuju ubrzan razvoj tržišta uslužnih djelatnosti te poticaj domaćem gospodarskom rastu.

Kao najbolji recentni model izdvajanja iz Europske unije izdvojili su talijanski model koji je postigao odlične rezultate. U Italiji su u kratkom roku postignute uštede od 20 posto, dok je produktivnost rada optimalnijom organizacijom porasla između 40 i 60 posto.

Iako se u zadnje vrijeme nagađalo da se odustaje od outsourcinga u zdravstvu, poslodavci vjeruju da će Vlada do kraja mjeseca izaći s konkretnim stajalištem koje će se sve uslužne djelatnosti izdvojiti iz javnog i državnog sektora.

Krajem ožujka trebala bi biti održana tripartitna konferencija koja bi okupila predstavnike Vlade, sindikata i poslodavaca. Nakon toga vidjet ćemo daljnje korake, kaže Vodanović. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter