Poslodavci ne vjeruju u bolju 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocjena hrvatskih privrednika anketiranih za izdanje "Poslovna ocekivanja 2010." Privrednog vjesnika o stanju gospodarstva u 2009. godini, jest 2,24, što je rekordno nisko.

Glavni urednik tog tjednika Darko Bukovic predstavljajuci rezultate istraživanja kazao je i da 556 tvrtki koje su sudjelovale u anketi gaje malo optimizma u najavljeni rast od pola posto sljedece godine. Te tvrtke ostvaruju 11,5 posto ukupnog prihoda gospodarstva i zapošljavaju 12 posto zaposlenih.

Rekao je da je izvjesno da ce i 2010. biti teška, neizvjesno je samo koliko. Razloga za optimizam daje ocekivanje 35 posto anketiranih da ce im sljedece godine prihodi biti malo veci, a 23 posto ocekuje nešto manje prihode, dok svaki treci ocekuje približno jednake prihode.

Dobar znak je i to što je tvrtkama na prvom mjestu u borbi protiv krize reorganizacija (33 posto), zatim smanjenje troškova (31 posto), a tek na trecem mjestu smanjenje troškova rada (19 posto). Istodobno, cak 36 posto njih ocekuje da ce broj zaposlenih u njihovim poduzecima sljedece godine biti nešto manji, 44 posto jednak, a tek devet posto nešto veci.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta navela je da ce prva polovica sljedece godine sigurno biti teška, a HGK ce snažno inzistirati na internacionalizaciji poslovanja i osvajanju trecih tržišta, posebno u gradevinskom biznisu.

Voditelj Odsjeka za ekonomska istraživanja HAZU-a Gordan Družic procijenio je da se 2010. uz ovakvu ekonomsku politiku može ocekivati pad BDP-a od barem tri posto te daljnji rast deficita, nezaposlenosti, vanjskog i unutarnjeg duga. Procijenio je da cemo se i sljedece godine baviti proracunom i njegovim rebalansom, a po njemu je mnogo veci problem deficit tekuceg racuna platne bilance, temeljem kojega se godišnje zadužujemo za tri do cetiri milijarde eura.

Ekonomski analiticar Žarko Primorac naveo je nelikvidnost kao glavni problem, što pokazuje i 31 posto više insolventnih poduzeca nego lani. Nelikvidnost mora biti prioritet Vlade, smatra Primorac, ona je pocela od države i njenih institucija, a razlog za strah kad je rijec o nelikvidnosti daje i velik proracun za sljedecu godinu. Država bi trebala ohrabriti banke da kreditiraju poduzeca, a svakako treba zaustaviti propadanje tvrtki, smatra Primorac.

Procjenjuje da ce za šest mjeseci gradevina biti veci problem nego trgovina danas. Upozorio je i da su samo casni izuzeci u hrvatskome gospodarstvu pripremljeni za Europsku uniju. Ivan Miloševic iz Pastora ne vidi kako potaknuti razvoj bez ukidanja ili smanjenja kriznog poreza, a neprimjerenim je, nakon uvodenja kriznog poreza, ocijenio inzistiranje sindikata na božicnici u državnim poduzecima koja su gubitaši, u kojima nije bilo otpuštanja i gdje je radno mjesto zajamceno.


Podijeli: Facebook Twiter