Poslodavci izrabljuju djecu i maloljetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj djece i maloljetnika koji su izloženi gospodarskom iskorištavanju i nezakonitom radu u porastu je, pa bi se Vlada morala pozabaviti prevencijom takvih aktivnosti, roditelje pozvati na odgovornost, a sve koji zloupotrebljavaju djecu primjereno kazniti, upozorila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic u izvješcu o radu svog ureda u 2011. godini.

Pozivajuci se na podatke Državnog inspektorata koji je prošle godine u 30 nadzora poslodavaca otkrio nezakonitosti pocinjene u odnosu na 32 maloljetnika, pravobraniteljica je upozorila na zabrinjavajuci trend iskorištavanja djece i maloljetnika. Kod spomenuta 32 djeteta pocinjeno je ukupno 66 povreda odredaba propisa koje se odnose na rad i zapošljavanje maloljetnika, dok je godinu ranije inspekcija pronašla 55 povreda u odnosu na 27 maloljetnika.

Bez dnevnog odmora

Najviše nezakonitosti utvrdeno je u djelatnosti ugostiteljstva, trgovini, pekarstvu, turizmu, graditeljstvu i obrtnicko-uslužnim djelatnostima. Šesnaest je maloljetnika radilo na poslovima konobara, trojica na mjestu pomocnog kuhara, jedan kao pomocni pekar, sedam maloljetnica kao prodavacice, po jedan kao pomocni gradevinski radnik, i radnik u poljoprivredi, a troje na poslovima cišcenja.

Paleta kršenja odredbi o radu maloljetnika vrlo je široka: sklapali su se nepotpuni ugovori o radu, poslodavci su maloljetnike zapošljavali bez pisanog odobrenja zakonskog zastupnika, uskracivali su im pravo na dnevni i tjedni odmor, evidenciju o radnom vremenu nisu vodili, nisu ih prijavljivali na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Radnici mladi od 15

Hrvatski su poslodavci mimo zakona zapošljavali i djecu mladu od 15 godina, na poslovima koji mogu ugroziti sigurnost, zdravlje, cudorede ili razvoj, nisu ih slali na prethodni zdravstveni pregled, tjerali su ih na prekovremeni rad dulji od zakonom propisanog.

I djeca i maloljetnici radili su mjesecima bez place, maloljetne se strance zapošljavalo bez radne dozvole, a radili su za place manje od minimalca. Protiv poslodavaca kod kojih su utvrdene povrede na štetu maloljetnika podneseno je 30 optužnih prijedloga, u 13 slucajeva zabranjen je rad djece i maloljetnika, a u šest slucajeva poslodavcima su zabranili obavljanje djelatnosti dok ne otklone pronadene propuste. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter