Poslodavci i sindikati bez dogovora o ZOR-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razgovori Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih centrala oko spornih instituta novog Zakona o radu (ZOR) su propali. Iako su sami poslodavci inicirali bipartitne razgovore kako bi se pokušala naći za obje strane zadovoljavajuća rješenja oko pitanja poput radnog vremena, odnosno preraspodjele radnog vremena, za ozbiljno pregovaranje očito nije bilo ni vremena, a ni volje. Socijalni partneri imali su dva tjedna na raspolaganju za razgovore, a u utorak se o ZOR-u nastavlja pregovarati na tripartitnoj razini, odnosno s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava koje je i predlagač zakonskih izmjena.

Sindikalne centrale i čelništvo poslodavačke udruge na političkoj su se razini suglasili kako bi trebali zajedno raditi i pronaći odgovore za sporna zakonska rješenja. No, kada se sjelo za stol razgovarati o konkretnim institutima radnog zakonodavstva, dobra politička volja pala je u vodu. Poslodavačka strana tekst ZOR-a koji je prošao prvo saborsko čitanje prihvatila je kao polaznu pregovaračku poziciju, a modeli koji su kompromisno ponuđeni, primjerice kod regulacije radnog vremena, još su liberalnijih od onog što je resorno ministarstvo predložilo. A to je sindikatima neprihvatljivo.

"Za pregovore i mogući dogovor nije bilo dovoljno vremena. Sada će reći kako se, eto, poslodavci i sindikati ne mogu dogovoriti pa sve ostaje na ministarstvu", veli nam jedan od sudionika pregovora s poslodavačke strane. On smatra kako su cijeli pregovori o ZOR-u na tripartitnoj razini vođeni katastrofalno te da se zakon ne smije žurno poslati u drugo čitanje, već ga doista treba ispregovarati i dogovoriti prije slanja u Sabor. A to bi značilo, kako vele neki od naših sugovornika, da mnoge taštine, na sve tri pregovaračke strane, treba zatomiti kako bi se našla zadovoljavajuća zakonska rješenja, ali pritom i utvrditi tehniku pregovaranja koje do sada nije bilo. Sindikalna strana, pak, ističe kako su bipartitni razgovori bili potpuni gubitak vremena koji je pokazao kako poslodavačka udruga ne zna što hoće. Tu tezu spremni su prihvatiti i neki poslodavci. (G. GALIĆ/NL) 


Podijeli: Facebook Twiter