Posljednji organizirani skup motorista u Labinu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 700 motora i više od tisucu bikera sudjelovalo je na devetom Templars bikers meetingu minulog vikenda u Dubrovi. Njihov defile Labinom te "poziranje" s metalnim ljubimcima na rabackoj rivi rijetke je kibice ostavilo ravnodušnima. Isticala se skupina od 30-ak clanova iz švicarskog Harley kluba s atraktivnim preradama tog motora, a jednako brojna bila je i ceška grupa bikera.

Vrhuncem trodnevne visokooktanske zabave pokazao se maratonski subotnji rock koncert mahom cover bandova na ljetnoj pozornici Dubrove: osmosatnu svirku skupina Bad Obsession, Crossroads, Tatanka i Storm popratilo je, prema procjeni organizatora iz labinskog MK-a Templars, gotovo dvije tisuce gledatelja. Sve je zacinjeno neizostavnim striptizom.

Na štandovima su se, usto, predstavili proizvodaci motoristicke odjece i obuce, a sudionicima susreta, koji obilježava kraj ljetne moto-sezone, osigurano je i mjesto za kampiranje.

"Templarsi", medutim, usprkos posjecenosti višoj od ocekivanja i opcenito uspjeloj priredbi, najavljuju da bi ovo izvjesno moglo biti posljednje organizirano brujanje motorista Labinom!?

- U grad smo na koncu sezone privukli mnogo gostiju i priredili ovdje ne toliko zastupljen oblik zabave. Nastojimo sugradanima približiti moto-zajednicu i njen, u pravom smislu rijeci, nacin života. Dalje, medutim, ne možemo sami, bez logisticke, odnosno financijske potpore lokalnih struktura pa ozbiljno razmišljamo jubilarno izdanje dogodine organizirati u nekom od istarskih gradova koji nam nude suradnju. Na to nas tjera i uspjela manifestacija, kao potvrda da meeting može izrasti u nešto ozbiljnije, kaže Petar Basanic, tajnik MK-a Templars.

Zapaža da je Labin posljednjih devet godina dao jedini bikerski skup na istocnoj obali Istre, dok zapadna obiluje takvim susretima koje primjerenom podrškom prate i vlasti. Održavaju se, primjerice, u Novigradu, Rovinju, Vrsaru, Vodnjanu, a one u Puli i Umagu Basanic izdvaja kao vec ozbiljne manifestacije.



- Uglavnom se za Templars meeting snalazimo sami, novcem od clanarina i volontiranjem clanova kluba te prijatelja. Malo je sponzora, sve je to naš entuzijazam. Puno to košta, a onda ti, kao lani, sve upropasti kiša i tko te za išta pita, dodaje Basanic.

Klub je nastao ujedinjenjem labinskog i pazinskog kolektiva prije šest godina, a okuplja 20-ak motorista iz više istarskih sredina. Godišnje posjete 60 do 70 moto-susreta u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

- Da smo toliko aktivni, pokazuje i odaziv prijateljskih klubova u Dubrovi. Hoce li doci ovisi, naime, o tome pojavljuješ li se ti na njihovim susretima. Željeli smo im uzvratiti odlicno gostoprimstvo, objašnjava Basanic.

Za motoriste se opcenito, priznaje, vežu predrasude o po promet opasnim tipovima.

- To je zbog pojedinaca sklonih incidentima. I time što djelujemo kroz klub te organizirano odlazimo na putovanja pokazujemo da želimo njegovati kulturu vožnje, ne ugrožavati ni sebe ni druge u prometu, napominje.
I ovaj je susret, zakljucuje Basanic, protekao bez ijedne mrlje uz izvrsnu suradnju s policijom. (Igor RADIC)


Humanost za volanom
Još se zbraja prihod od ulaznica koje su posjetitelji moto-susreta bili u prilici kupiti kao donaciju labinskom Crvenom križu za kupnju invalidskih pomagala, doznajemo od Basanica. O konacnom iznosu izvijestit ce, veli, naknadno. Humanitarna nota uobicajena je za Templars meeting, a dosad su se bikeri istaknuli, primjerice, donacijom ovdašnjem Centru "Lice Fraguna", osnovnoj školi za djecu s teškocama u razvoju. "Templarsi" se, usto, i organizirano javljaju na akcije darivanja krvi.


Podijeli: Facebook Twiter