Posljednji nastup Starih Roveraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanim mimohodom 160 izvodaca i mantinjadom koju su na roženicama svirali Mladen Buic i Željko Glavaš otvorena je u subotu na barbanskoj placi 46. Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine. Smotra je i ove godine privukla veliki broj posjetitelja koji su došli uživati u djelicu bogate istarske narodne baštine, a koju su im predstavili pjevaci i sviraci Puljštine te sedam kulturno-umjetnickih društava.

Program ove najdugovjecnije folklorne manifestacije u Istri otvorili su domacini, KUD "Barban", ciji je clan Antonio Mauric zasvirio na mihu, nakon cega je plesna grupa pomlatka KUD-a otplesala Barbanski balon uz pratnju na mihu Mihaela Glavaša. Stara garda narodne glazbe, Miho Orlic i Mario Butkovic, zapjevali su zatim pjesmu "Svako delo konac ima", uz pratnju Petra Orlica na roženici. Ova pjesma, koju je publika nagradila velikim aplauzom, kao da je ciljano odabrana s porukom simbolike koju su prisutni shvatili tek pred kraj smotre.

Tada se, naime, odvio jedan ganutljiv trenutak koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Miho Orlic ponovo je stupio na scenu i kratkim se govorom pozdravio s prisutnima u ime Starih Roveraca objasnivši da je ovo bio njihov zadnji natjecateljski nastup. Prisjetio se Orlic nekih velikana istarske kante koji su zaslužni za postojanje ovakvih smotri i ocuvanje tradicije a koji, nažalost, više nisu medu nama, te potaknuo mlade snage da se nastave baviti narodnom glazbom kako bi tradicija ali i svi njeni doajeni kroz njih nastavili živjeti. Voditeljica programa Nives Trošt takoder se prisjetila pokojnih Martina Glavaša i Milana Percica rekavši da zaslužuju vjecni spomen i jedno veliko hvala od svih koji danas nastavljaju njihovim tragom.

U nastavku programa svojim su se svirkama na narodnim instrumentima, narodnim napjevima i plesovima predstavili i clanovi folklorne skupine Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, pulski KUD "Uljanik", KUD "Rakalj", DKUS "Mendula" iz Medulina, Josip Nadenic i Milan Orlic, KUD "Savicenta", KUD "Mate Balota" Rakalj, Cvitko Kliba i Rudi Dikovic, Ivan Vitasovic, Tone Vitasovic i Ivan Vitasovic, Marija Rojnic i Drago Draguzet, te Petar Brgic i Milan Milotic, a gošca smotre bila je Rafaela Blažina iz Labina koja je svirala na mihu. Ove je godine uvedena i jedna novina te su dodijeljene plakete za najmladeg i najstarijeg sudionika smotre koje su pripale Antoniu Mauricu i Peri Orlicu. (Napisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC )


Podijeli: Facebook Twiter