Posljednji ispracaj Nella Milottija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz zvuke Verdijeve "Va pensiero" združenih zborova "Roženice", "Lino Mariani" i "Matko Brajša Rašan" u subotu je na Gradskom groblju u Puli na posljednji pocinak ispracen istarski skladatelj, pedagog i dirigent Nello Milotti.

Obitelj, brojni prijatelji, kolege, županijski i gradski celnici i poštovatelji odali su pocast jednom od najvecih istarskih sinova, covjeku koji je svojom životnom energijom i glazbenim stvaralaštvom zauvijek zadužio njemu najvecu inspiraciju - Istru.

Rijeci zahvale za sve što je za života ucinio i zbog cega ce ostati u trajnom sjecanju Milottiju je i svim prisutnima uputio Tomislav Ravnic, predsjednik Saveza antifašistickih boraca Istarske županije, posebno izdvojivši skladateljevu hrabrost i pravednost, poštenje i ljudskost. Podsjetio je na njegovo sudjelovanje u antifašistickom pokretu, kada je u šumama Gorskog kotara glazbom ohrabrivao svoje suborce, kao i na njegov životni put skladatelja, pedagoga i zborovode.



Komemoracija uoci posljednjeg ispracaja održana je u pulskoj Zajednici Talijana, gdje su o radu i djelu Nella Milottija govorili Fabrizio Radin, predsjednik pulske Zajednice Talijana i dr. Robert Matijašic, rektor pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile. Uz njih, u prvim su redovima na ovoj svecanosti bili župan Ivan Jakovcic, gradonacelnik Boris Miletic te Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine. U glazbenom djelu programa nastupio je Mješoviti zbor "Lino Mariani" (potpouri "Quando te vedo Pola mia/Vedendo te arena"), pijanistica Elda Krajcar Percan ("Noc pod Cicarijom") i združeni zborovi "Matko Brajša Rašan" i "Roženice" ("Marš istarske brigade").

- Nello Milotti nije bio tek clan ove Zajednice Talijana, priznati umjetnicki voditelj i osnivac Kulturno-umjetnickog društva "Lino Mariani", on je na svojevrstan nacin predstavljao samu Zajednicu Talijana, jer bio je simbol i živuci primjer njezinih vrijednosti, onih vrijednosti zbog kojih su naši preci nakon Drugog Svjetskog rata odlucili ostati u svojem rodnom kraju, porucio je Fabrizio Radin dodavši da su te vrijednosti one bratstva, društvene pravde i suživota.

Dr. Robert Matijašic se ukratko osvrnuo na osnovne odrednice Milottijevog životnog i radnog puta - pedagošku, skladateljsku i onu voditelja i dirigenta zborova i orkestara. - Kroz svaku je od ovih aktivnosti brojnim osobama pružio mnogo radosti muziciranja, a znacajno je doprinio i razvoju glazbenog života na ovim prostorima, naglasio je rektor pulskog Sveucilišta. Takoder je upozorio da je iza sebe Milotti ostavio više od stotinu kompozicija za razlicite glazbene formacije, kao i onih zabavne glazbe, cije su se melodije snažno utkale u ovo podneblje.


Podijeli: Facebook Twiter