Posljednje putovanje nekad slavne Trgovačke ulice

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Već po tradiciji Bumbarsku je feštu u Vodnjanu ove subote obilježila povorka alegorijskih kola koja već godinama kao za vrijeme Pusta karikira i ironizira svakodnevne vodnjanske situacije. Kroz šalu, ali i dobru zabavu Vodnjanci žele ukazati na ono što bi voljeli da je u gradu bolje. Tako su ovogodišnja pobjednička kola - Posljednje putovanje, koje je pripremio Matteo Belci sa svojom družinom, na ironičan način pokopala, odnosno prikazala propast glavne vodnjanske ulice - Trgovačke.

Guliverova kola

Drugo mjesto prema mišljenju stručnog žirija odnijela su alegorijska kola Eko muzeja koja su predstavljala zanimanje njihovog djeda, odnosno bijele i crne ovce s porukom kako bijele ovce idu u raj, a crne kuda žele. Treće mjesto također su zauzela alegorijska kola Eko muzeja koji je prikazivao Guliverova kola, odnosno minijaturna kola najpoznatijeg svjetskog diva. Inače, povorku je činilo 12 vozila, većinom traktora s prikolicama.

Upravo je ova povorka uz trku na tovari, koja se održava još od samih početaka Bumbarske fešte prije pola stoljeća, obilježila početak jedne od najvećih pučkih fešti u južnoj Istri koja okupi i do deset tisuća ljudi. Velik dio njih pratio je i zanimljivu trku na tovarima na koju je ove godine bilo prijavljeno 35 sudionika, a najbrže je duž Trgovačke ulice pa do Narodnog trga prošao Antonio Radin na svom tovaru Tangu. Kako je objasnio publici pri primitku prve nagrade, glavni razlog njegove pobjede je velika ljubav prema tovarima, ali i činjenica da on s njima razgovara kao s ljudima te da su mu poput djece.

Zadnja je u cilj došla magarica Severina koja je u stopu ali laganim tempom pratila magarca Tita, što su voditelji programa iskoristili za pošalice i nasmijavanje publike na Narodnom trgu.

Kulturna baština

- Magarci su se u Vodnjanu koristili u svakodnevnom životu i dio je te tradicije još i danas dijelom ostao u gradu. Želja je bila kroz ovu trku da se ta tradicija vrati i da Vodnjan bude poznat po tome. Ova se utrka održava skoro od početka održavanja fešte, što službeno znači 48 godina. Od tada se službeno broji, ali vjerojatno se fešta i prije organizirala, kaže direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić.

Čitave subote u gradu su za sve posjetitelje bila otvorena vrata svih crkava, ali i galerija duž Trgovačke ulice, čime je Vodnjan svim svojim gostima predstavio i dio svoje kulturne baštine. (Barbara BAN, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter