Posljednja debata: Obama i Romney o vanjskoj politici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney odmjerili su snage u trećoj, ujedno posljednjoj televizijskoj debati, i to na pitanjima američke vojne moći i rješavanja bliskoistočne krize u trenutku kada istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su im izgledi za osvajanje Bijele kuće gotovo izjednačeni na predsjedničkim izborima koji se održavaju 6. studenoga.

Analitičari ocjenjuju da je Obama u debati bio agresivan od samoga početka. Kritizirao je republikanske bliskoistočne prijedloge ismijavajući Romneyeve pozive za povećanjem broja brodova u američkoj vojsci i optužujući protivnika da želi vratiti SAD na zaboravljene hladnoratovske pozicije.

Na Romneyev prijedlog da se poveća broj vojnih brodova odgovorio je: "Guverneru, SAD danas ima i manji broj konjice i bajuneta".

Obama je kazao i da Romney koji je proglasio Rusiju geopolitičkim neprijateljem SAD-a pokušava vratiti vrijeme unatrag. "Hladni rat završio je prije 20 godina", obavijestio je Obama Romneya. "Kada se radi o vašoj vanjskoj politici čini se da pokušavate uvesti onu iz 80-ih", dodao je američki predsjednik.

Romney, koji je ovu debatu o vanjskopolitičkim pitanjima koristio kako bi se vraćao na Obaminu slabu točku - loše gospodarsko stanje u zemlji, uzvratio je Obami da njegova politika prema Bliskom istoku i Sjevernoj Africi ne zaustavlja prijetnje Al Kaide u regiji.

Dvojica kandidata suglasila su se da bi SAD trebao obraniti Izrael u slučaju da ga napadne Iran, a Romney je kazao i da bi postrožio sankcije koje su uvedene protiv Irana. Romney se u raspravi vratio na Obaminu rečenicu bivšem ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu koja se čula zbog uključenih mikrofona i u kojoj je Obama obećao više američke fleksibilnosti nakon izbora. Umjesto fleksibilnosti, Romney je najavio da će sadašnjem predsjedniku Vladimiru Putinu pokazati više uspravnosti.

Prema posljednjim anketama dvojica kandidata izjednačena su s po 46 posto glasova birača. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter