Posljednja bitka u raspadu ex Jugoslavije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja bitka u sklopu raspada bivše Jugoslavije vodit ce se za stan na Park Avenue u New Yorku vrijedan 20 milijuna dolara, piše u utorak The New York Post.

Dvadeset godina nakon krvavih ratova na Balkanu, nastavlja se rat za vlasništvo nad napuštenim dvoetažnim stanom na prestižnoj adresi na Manhattanu koji je nekoc pripadao bivšoj državi. Luksuzni stan uskoro bi se mogao naci na tržištu, no pet država sljednica nekadašnje Jugoslavije moraju se najprije dogovoriti oko agencije koja ce ga prodavati te podijeliti srbreno i kristalno posude.

"Stvar se polako bliži kraju", rekao je Milan Milanovic, zamjenik srbijanskog veleposlanika pri UN-u. Stan, u kojem su nekada živjeli jugoslavenski veleposlanici, napušten je 1992. kada se raspala bivša zajednicka država. Kupac stana velicine 216 kvadratnih metara postat ce susjed bivše televizijske zvijezde Mikea Wallacea koji živi u stanu nasuprot.

Stan ima 14 prostorija, od kojih je šest spavacih soba i cetiri kupaonice, a prekriva ga prašina i prljavština stara 19 godina. Bivša Jugoslavija kupila ga je 1975. za 100.000 dolara kada je zemljom vladao Josip Broz Tito. Namještaj i oprema stana potjecu iz vremena kada se njime koristio Darko Šilovic, posljednji jugoslavenski veleposlanik pri UN-u. Kada se zemlja raspala, Hrvat Šilovic dao je ostavku, ali nije odmah izašao iz stana u kojem ga je trebao naslijediti novi veleposlanik Srbin.

Stan je tako postao "nicija zemlja", kolateralna žrtva borbe za sukcesiju izmedu pet novonastalih država - Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije. Sud je 1995. ocijenio da je rijec o politickoj stvari za koju nije nadležan. No, režije od 12.300 dolara mjesecno nastavila je placati Srbija, ali oni koji ga prisvajaju, nisu dopustili da u njemu živi srbijanski ili bilo koji drugi diplomat.

Sporazumom o sukcesiji iz 2001. postavljen je okvir za podjelu imovine bivše Jugoslavije diljem svijeta, no stan na Manhattanu ostao je u zrakopraznom prostoru. Nakon što se izabere posrednik i stan konacno proda, Srbiji ce pripasti 39,5 posto prodajne cijene, prema formuli zasnovanoj na gospodarskoj snazi svake zemlje nasljednice. Beograd ce nakon toga krenuti u novu bitku, onu za povrat dva milijuna dolara, koliko je platio za održavanje stana u posljednjih 19 godina, piše The New York Post. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter