Posljedice suncanja u solariju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cini se da su vremena kada je broncana put bila "out" daleko iza nas i da povratka blijedom tenu nema. Naime, vec se godinama blijedi ten bezuspješno pokušava vratiti u modu, no, milijuni žena i sve veci broj muškaraca i dalje i ljeti i zimi preferiraju broncanu put. Broncani ten cini nas mršavijim i što je najvažnije zadovoljni smo slikom u ogledalu. Naravno, to je slika koju nam godinama, kroz reklame, jeftino prodaju marketniški strucnjaci.

Pitanje je hocemo li idealnom slikom broncane puti biti zadovoljni za nekoliko godina. Slika u ogledalu bi tada mogla biti potpuno drukcija - koža starija no što bi trebala biti u odredenim godinama života ili još gora moguca posljedica - rak kože. Naime, preveliko i nepažljivo izlaganje ultraljubicastim zrakama može povecati rizik razvoja raka kože.

Ono što je iznimno nezdravo je suncanje u solariju. Prema najnovijim istraživanjima svi koji solariji posjecuju prije trideste godine života, povecavaju rizik za oboljenje od raka kože za cak 75 posto. Sa zdravstvenog stajališta solariji uopce nemaju svojih dobrih strana. Iako proizvodaci tvrde da moderni solariji sadrže svakojake zaštite, puno je više dokaza da su solariji odgovorni za prerano starenje i povecan rizik razvoja raka kože. Ne isticu zdravstveni djelatnici bespotrebno da je suncanje u solarijima opasnije nego zracenje na suncu u podne.

Solarij pak nikako ne bi smjele koristiti osobe koje imaju osjetljivu ili iznimno suhu kožu, osobe koje lako izgore na suncu ili imaju puno madeža na koži, osobe koje su imale rak kože u prošlosti ili ako je netko u obitelji imao rak kože te osobe mlade od 16 godina.

Jedini pozitivan ucinak suncevnih zraka na organizam je postizanje sinteze vitamina D u koži, dok se svi ostali sa zdravstvenog stajališta smatraju štetnim ma što rekle reklame koje i tako imaju samo jedan cilj - prodati.


Podijeli: Facebook Twiter