Poslijepodnevni san pomaže dječjem učenju

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Jednosatni san nakon ručka pomaže dječjem učenju jer pojačava njihove mentalne sposobnosti, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC.

San je pomogao djeci u dobi od tri do pet godina da bolje pamte zadaće, utvrdili su američki znanstvenici.

Znanstvenici sa sveučilišta Massachusetts Amherst proučavali su 40 djece i utvrdili da su se dobrobiti poslijepodnevnog sna protezale do sljedećeg dana, prema radu objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Znanstvenici kažu da njihovi rezultati sugeriraju da je popodnevni san ključan za učvršćivanje pamćenja i rano učenje.

Djeca koja su u okviru istraživanja mogla spavati nakon ručka imala su bitno bolje rezultate u obavljanju vizualno-prostornih zadaća tijekom poslijepodneva i sljedeći dan u odnosu na djecu kojoj je onemogućen popodnevni san. Djeca koja su spavala poslije ručka mogla su ponoviti deset posto više naučenog od onih koji su ostali budni nakon ručka.

U istraživanju je utvrđeno da je kod djece tijekom poslijepodnevnog sna bila pojačana aktivnost u dijelovima mozga povezanima s učenjem i povezivanjem novih informacija.

Robert Scott-Jupp s Royal College of Pediatrics and Child Health kaže kako je već godinama poznato da kratko spavanje može pomoći radu ljudi u noćnim dežurstvima.

"Djeci u dobi od tri do pet godina potrebno je oko 11 do 13 sati sna dnevno kako bi se njihov mozak odmorio i pripremio za sljedeći dan no sad znamo da je san danju jednako važan kao i onaj noću. Bez njega bila bi umorna, prgava, zaboravna i imala bi teškoća s koncentriranjem", kaže Scott-Jupp. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter