Poslastica za ljubitelje putovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Puno ljudi želi putovati, ali se boje putovati posebno zato jer misle da je to skupo", rekla je Majda Praiz, predsjednica istarskog ogranka Hrvatskog kluba putnika. Ona je u gradskoj knjižnici zajedno s Ivom Ciceran, ravnateljicom ovdašnje knjižnice u ime organizatora najavila tribinu "Skitam-pišem-slikam" koja ce se za vikend održati u Rijeci, Rovinju i Pazinu.

Ovo je druženje u neformalnom tonu s putnicima poput Nevene Rendeli, Hrvoja Ivancica, Siniše Glogoškog, Držislava Mrakovine, Mire Ašcica i Borisa Velicana najavljeno kao svojevrsna poslastica za sve ljubitelje putovanja.

Rendeli ce promovirati svoju knjigu "Vodic plavuše po Hrvatskoj" kao i Ašcic "Afrika misija na crnom kontinentu" te Ivancic koji je dva mjeseca putovanja u gumenjaku po Dunavu do Crnog mora opisao u "Dunavskom bluzu". Iza Glogoškog je put biciklom od Zagreba do Sirije, Velican se nedavno vratio s puta po Aljasci dok Mrakovina sprema projekt "projedriti svijet".



Hrvatski klub putnika je osnovan u svibnju ove godine kada su zaljubljenici u putovanja u Šibeniku organizirali tribinu na kojoj se okupilo 300-ak osoba istih sklonosti iz cijele Hrvatske. Ubrzo je osnovan i istarski ogranak koji okuplja 50-ak clanova, a nakon dvije humanitarne izložbe i pomoci za africku državu Malavi ova trodnevna pustolovna karavana im je najveci projekt.

"Mi nismo turisticka agencija. Mi želimo pomoci ljudima u putovanjima davanjem savjeta", istakla je Praiz. Ciceran veli da su u knjižnici zamijetili da se sve više traže i citaju putopisne knjige i da je ideja bila da se susret održi u Pazinu, a onda je zbog interesa prerastao u trodnevno druženje.

Avantura pocinje danas u Rijeci, a u subotu je druženje u Rovinju koje pocinje u 10.30 doruckom s putnicima uz besplatnu kavu i slasticu te razgovor u kavani hotela Adriatic gdje ce se u 18 sati održati putopisna tribina "Skitam-pišem-slikam".

Održat ce se i humanitarna prodaja fotografija Hrvoja Ivancica s njegovih putovanja te ce tako prikupljena sredstva biti donirana Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre Cukrici.

Pazinci ce svoju priliku za druženje sa svjetskim putnicima imati u nedjelju u 18 sati u auli minor Pazinskog kolegija-klasicne gimnazije. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter