Poskupljuju slovenske vinjete?

(B. KONJEVIĆ/CROPIX)
(B. KONJEVIĆ/CROPIX)

Odluka slovenske vlade još nije službeno objavljena, ali prema najavama u medijima, vinjeta za vožnju slovenskim autocestama će krajem godine ponovno poskupjeti.

Godišnja vinjeta trebala bi poskupjeti sa sadašnjih 95 na 115 eura, a tjedna vinjeta s 15 na dvadeset eura. Poskupljenja će se odnositi i na motocikle: godišnja vinjeta će sa sadašnjih 47,50 skočiti na 55 eura, tjedna za motoriste sa 7,50 na deset eura. Slovenska tvrtka Dars koja upravlja slovenskom mrežom autocesta bilježi gubitak i zato će slovenska vlada pribjeći poskupljenjima. Ovogodišnje vinjete istječu 31. siječnja iduće godine pa će poskupljenja nastupiti najvjerojatnije prilikom tiskanja novih.

Ovih su dana, za vrijeme najveće sezonske gužve, na svim perifernim ograncima slovenskih autocesta viđene kontrole Darsovih djelatnika. Kontrolne točke postavljaju se, primjerice, na samom ulazu na autocestu, i to kako na dionici koja iz predgrađa Trsta, nadomak mjesta Opicina, vodi prema Ljubljani tako i na izuzetno prometnom dijelu autoceste od bivšeg graničnog prijelaza u Škofijama do Kopra. Kontrolne točke postavljene su na kratkom dijelu autoceste između Kopra i Izole. Očito Dars računa i na povećanje prihoda od globa. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter