Poskupljuju privatni vrtici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na adrese 22 privatna vrtica stiglo je priopcenje pulskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti da se zbog znatno slabijeg punjenja proracuna subvencije privremeno smanjuju za 20 posto. Vrtici drugih osnivaca tako ce s dosadašnjih, nešto više od 800 kuna subvencije, pasti na 550 kuna što ce se, bez sumnje, biti direktni udar na novcanik roditelja 717 djece u privatnim vrticima koje Grad sufinancira. Ukupno je, pak, u privatnim vrticima 800 djece.

Na sastanku ravnatelja privatnih vrtica bilo je malo mjesta za optimizam. Grad je prethodno, 1. sijecnja, donio odluku da privatni vrtici, koji nisu prihvatili gradski pravilnik i nisu bili obuhvaceni planom mreže, dobivaju mjesecni paušalni iznos od 15 tisuca kuna za prvu skupinu, odnosno 13.500 kuna za drugu skupinu i 12 tisuca kuna za trecu, što je u odnosu na dotadašnje sufinanciranje znacilo smanjenje za gotovo 20 posto.

Ranije je Grad izdvajao 1.070 kuna po djetetu za desetosatni jaslicki program, odnosno 760 kuna za program djece vrticke dobi. Ovim smanjenjem, privatni vrtici su s prvim danom travnja uskraceni za 38 do 40 posto. Priopcenje o novoj mjeri na adrese privatnih vrtica stiglo je ovih dana, a stupa na snagu s prvim danom travnja.

Ravnateljice su razgovarale o mogucnostima koje imaju i složne su u ocjeni da ce morati povisiti cijenu za oko 200 kuna, odnosno, kako su rekle, cijena mjesecnog programa bit ce do 1.200 kuna. Planiraju i aktivirati roditelje da se putem peticija, a takva je inicijativa u jednom vrticu vec pokrenuta, i sami angažiraju u ostvarenju prava da mjesecnu brigu o djetetu placaju kao i roditelji djece u gradskim vrticima, gdje je ona znatno niža. Kao jedna od mogucih opcija istaknuto je i traženje pomoci od Županije, pa i obracanje pravobraniteljici za djecu.

Novom odlukom Grada pada u vodu, izvjesno je, i višemjesecni trud izrade novog Pravilnika o upisu u predškolske ustanove kojim su svi vrtici trebali pristupiti jedinstvenim predstojecim upisima. Predstavnice ravnateljica privatnih vrtica u nekoliko navrata na sastanku u Gradu iznijele su prijedloge i dopune izmjene postojeceg pravilnika, no sada ga smatraju potpuno bespredmetnim i farsom, a mjere štednje od 20 posto ne smatraju privremenom.

- Ekonomska cijena koju smo predstavili Gradu je 1.800 kuna, i iz nje smo izuzeli bilo kakve investicije, strucne suradnike poput pedagoga i psihologa, tehnicko osoblje…Realna cijena je 2.300 kuna. Nama smanjenje od 40 posto znace place za dva odgajatelja, kaže predsjednica Udruge ravnatelja privatnih vrtica Suzana Matoševic te dodaje da smatra da bi Grad kod smanjenja sredstava korisnicima trebao voditi racuna o tome što je prioritet i primarna djelatnost.

Mjere štednje ocekuju i Predškolske ustanove kojih je osnivac Grad. Tako ravnateljica PU Djecji vrtici Pula, Mariza Kovacevic, kaže da ce u petak Upravom vijecu iznijeti svoje prijedloge štednje, a oni se odnose na daljnje smanjenje materijalnih rashoda (troškova struje, vode, plina….) i uštedu u kadrovima što znaci da zamjena za bolovanja stalno zaposlenih više ne bi trebalo biti. Na takvim je zamjenama 10-ak ljudi. O eventualnom povecanju cijene u gradskim vrticima odluku donosi Gradsko vijece.


Podijeli: Facebook Twiter