Poskupljuju cigarete i benzin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Place u javnim i državnim službama i mirovine bit ce zamrznute, a povecat ce se trošarine na duhanske proizvode i benzin - odluceno je na sastanku vladajuce koalicije u ponedjeljak u Banskim dvorima.

Zamrzavanje placa trajalo bi, najvjerojatnije, dvije godine i služilo bi, culo se na sastanku, stabilizaciji gospodarskih prilika u zemlji, ali i stabiliziranju cijena koje su pocele rasti.

Na sastanku premijerke Jadranke Kosor sa svim ministrima, celnicima stranaka vladajuce koalicije, partnerima u parlamentu iz redova nezavisnih zastupnika i saborskim dužnosnicima (osim Luke Bebica koji je na putu), odbacena je ideja o povecanju PDV-a, te o uvodenju poreza bankama.

- Ništa se dramaticno nije dogodilo na sastanku o rebalansu, iako su najave bile takve, rekao nam je jedan od sudionika sastanka koji je želio ostati anoniman.

Prema tom izvoru, na sastanku nije bilo oštrijih sporova i povišenih tonova, dok su glavni ljudi države naglasili da je «situacija ozbiljna, ali ne i dramaticna». Šefovi HSS-a i SDSS-a, Josip Frišcic i Milorad Pupovac, složili su se s mjerama, iako nije donesen zakon o porezu bankama koji su tražili.

Kao kompromisna mjera najavljeno je da ce Vlada na sljedecoj sjednici donijeti zakljucak o tome da se održi sastanak s bankama, pred koje ce se staviti sasvim odredeni zahtjevi. Kako se doznaje, od banaka ce se tražiti smanjenje kamata za gospodarstvo, te vece investicije u zemlji. Uvodenje poreza za banke moglo bi opet doci na red za raspravu bude li potreban novi rebalans proracuna.

Koalicijski partneri složili su se da je zamrzavanje placa u javnom sektoru i mirovina nužno na duži rok, ali nece biti njihova smanjivanja. Nijedan koalicijski partner nije se usprotivio zamislima o «zamrzavanju» prihoda državnim i javnim službenicima, odnosno umirovljenicima. Preciznije brojke o buducim uštedama nisu iznesene.

Sudionike sastanka, koji je potrajao tri i pol sata, ministar gospodarstva ?uro Popijac informirao je o stanju brodogradevne industrije i prodaji brodogradilišta. Što se tice pulskog «Uljanika», Popijac je ponovno rekao da za njega nije bilo ponuda.


Podijeli: Facebook Twiter