Poskupljuje komunalna naknada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski ce vijecnici na sjednici zakazanoj za iduci tjedan raspravljati i o novoj odluci o komunalnoj naknadi, koju je predložio gradonacelnik Boris Miletic. Pojasnio je da je razmatrajuci situaciju u drugim dijelovima Hrvatske, tocnije u 15 gradova, uoceno da je prosjecna cijena komunalne naknade 0,53 kune, dok je u Puli dosad bila 0,30 kuna, pa je jedna od najnižih u RH. Stoga je novom odlukom povecana na 0,5 kuna, što cini porast od 66,6 posto.

- Gradovi velicine Pule imaju višu vrijednost boda pa smo se stoga i mi odlucili na povecanje, ali i zbog cinjenice da nam u iducem razdoblju treba više sredstava koja cemo uložiti u sustav odvodnje atmosferskih voda i održavanje nerazvrstanih cesta, rekao je Miletic.

Komunalna naknada placat ce se na cijelom podrucju Pule, tocnije u naseljima Pula, Štinjan i na podrucju otocja Brijuni. Podrucja su podijeljena u cetiri zone. Prva zona je gradsko središte, druga se nastavlja do granica obuhvata GUP-a, trecu cine izdvojena gradevinska podrucja utvrdena prostornim planom, a cetvrtu podrucja izvan granica gradevinskog podrucja naselja Pula i izdvojena gradevinska podrucja.

Na primjer, vlasnik trosobnog stana od 74 kvadrata u Puli dosad je placao 22 kune komunalne naknade, odnosno 27 s PDV-om, a odsad ce placati 37 kuna, odnosno 45,5 s PDV-om (koji je takoder u meduvremenu povecan za jedan posto).

Od placanja komunalne naknade oslobodeni su Grad, trgovacka društva i javne ustanove u vlasništvu Grada, kao i društva i ustanove iz oblasti javnih potreba cija se djelatnost po zakonu financira iz gradskog proracuna, vatrogasne ustanove te one predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja.

Gradani kojima je prosjecan prihod po clanu domacinstva u prethodnoj godini bio manji 30 posto od prosjecne mjesecne isplacene neto place po zaposlenom u RH takoder mogu biti oslobodeni od placanja nameta, kao i obveznici koji primaju stalnu mjesecnu novcanu pomoc putem službe socijalne skrbi, pod uvjetom da nisu korisnici subvencije troškova stanovanja i da je prosjecan prihod po clanu domacinstva u prethodnoj godini bio manji od 30 posto od prosjecne neto place u RH. Zahtjev za oslobadanje od ovog davanja moraju predati do 31. ožujka tekuce godine da bi bili oslobodeni u toj godini.


Podijeli: Facebook Twiter