Poskupljenje struje pitanje vremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec pocetkom iduce godine možemo ocekivati poskupljenje struje. Proizlazi to iz cinjenica koje iznosi Nenad Kurtovic, clan Savjeta za zaštitu potrošaca u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) i predsjednik Saveza udruga potrošaca. Kurtovic se, naime, cudi da se dosad HEP nije oglasio i pretpostavlja da su razlog tome protekli izbori.

- U HEP-u ne govore o problemima iako ih ocito imaju. U godini kada nema dovoljno kiše kao što je ova, kada se u hidroelektranama proizvodi manje struje, cijena elektricne energije se povecava. Struja ce sigurno poskupjeti, samo je pitanje kojim tempom. Bilo bi bolje kada bi to bilo u manjim postocima i cešce negoli skokovito. Najbolje bi bilo kod ocitovanja 1. travnja i 1. listopada, i to ne više od pet posto, smatra Kurtovic.

Napominje da je pritom neophodno zaštititi kucanstva s nižim primanjima. Navodi, primjerice, kucanstvo s 4.000 kuna prihoda koje za energiju (struju i plin) placa tisucu kuna, što je 25 posto prihoda kucanstva. Prema predloženom modelu subvencija, država bi trebala pokriti dio troška na nacin da kucanstvo ne mora odvojiti više od 10 posto svojih prihoda za energiju. To je bolji model nego da se štite potrošaci putem cijene energije, što dovodi do rastrošnosti, neracionalne potrošnje.

Dobro bi rješenje bilo i ugradnja "pametnog" brojila putem kojeg distributer isporuci mjesecno jednom domacinstvu struje za 500 kuna, a nakon toga se iskopca. Ako potrošac potroši subvencionirani dio do 25. u mjesecu, a nema novca da sam doplati struju 1. u sljedecem mjesecu, opet ce imati struju jer pocinje novo razdoblje. Danas neka siromašna kucanstva nemaju mjesecima struju jer ne mogu platiti dugove.

Rijec je o takozvanom pretplatnom brojilu, kada se dobije bon poput onog za mobitel. Socijalni radnik uruci bon takvom potrošacu, tako da se i njega racionalizira da ne troši koliko hoce. Takoder smatra da treba uskladiti pozicije izmedu gospodarstva i kucanstava. Gospodarstvo ne može placati toliko skuplju struju i plin. To je dug i postepen proces, ali treba ga zapoceti.

Brojila koja se ocitavaju na daljinu

Klasicna brojila u Hrvatskoj morat ce se zamijeniti elektronickima, takozvanim smart brojilima, koja se mogu ocitavati na daljinu. Trenutacno ih je u Hrvatskoj oko 200 tisuca, a do 2020. godine svi bi potrošaci morali imati takva brojila. Kad se ona ugrade, kupci elektricne energije ne bi više morali dobivati racune unaprijed, nego jedino po potrošnji koja ce biti tocna u lipu.

Obracuni - boli glava

Obracuni za struju koji su stigli prošli mjesec za mnoge su potrošace veci. Osim što su na naplatu stigle razlike za potrošenu struju, mnogima su povecane i rate. Naime, od 1. srpnja ove godine ukinute su subvencije za male potrošace, pa su oni najviše osjetili razliku u racunima.

Kada je struja poskupjela 2008. godine, država je subvencionirala kucanstva koja su potrošila manje od 3.000 kilovatsati godišnje. Subvencije su iznosile od pet do 20 posto, za što je mjesecno država izdvajala u prosjeku 10,8 milijuna kuna.

Taj sustav subvencija siromašnih imao je mnoštvo manjkavosti, ali novi nije uveden.


Podijeli: Facebook Twiter