Poskupljenje cigareta - u valovima

Prodavači zasad nemaju informacija o novom valu poskupljenja (A. KANCELAR)
Prodavači zasad nemaju informacija o novom valu poskupljenja (A. KANCELAR)

Sve bliži datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada će zaživjeti novi trošarinski sustav usklađen s Unijom, već sada s nelagodom očekuju brojni pušači. Naime, po zadnjim najavama iz Ministarstva financija, najveće korekcije dogodit će se upravo u segmentu duhanskih proizvoda, čime Hrvatskoj prijeti nekoliko "valova" poskupljenja cigareta.

Ono bi se trebalo odvijati u tri faze - do polovice ove godine, početkom 2014. i koncem 2017. Sasvim je realno očekivati da bi ulaskom u Uniju pušači kutiju cigareta mogli plaćati dvaput više, a ako već ne zbog zdravlja, nemilosrdan udar na džep većini bi trebao biti dovoljan razlog za prestanak pušenja.

Planira li i kada Tvornica duhana Rovinj povisiti cijene duhanskih proizvoda, odnosno koliko će u prosjeku cigarete poskupjeti, pitali smo direktora korporativnih komunikacija Adris grupe Predraga Grubića.

- Svjesni smo potrebe usklađivanja trošarina s direktivama EU-a i u tom smislu obveza Vlade RH. U vezi cijena naših proizvoda, mogu tek reći da će TDR, kao i dosad, voditi računa o socijalnim prilikama naših potrošača i stanju na tržištu, kratko je komentirao Grubić ne odgovorivši konkretno na naša pitanja.

Na nekim prodajnim mjestima u Puli trgovci potvrđuju da su cijene pojedinih duhanskih proizvoda porasle za kunu, kunu i pol, no o najnovijem valu poskupljenja većina nema nikakvih saznanja.

- Za sada smo o rastu cijena doznali isključivo u medijima, ali novih službenih informacija o porastu cijena nemamo. Iako se mnogi žale, nisam primijetila da se cigarete slabije prodaju, potvrdila je prodavačica u jednom pulskom kiosku te dodala da je neko vrijeme vladala pomama za duhanom za motanje, no nakon što je i on poskupio, ponovno su mnogi pušači prešli na cigarete.

Nije joj poznato hoće li se uskoro, kao u nekim europskim zemljama, na tržištu pojaviti jeftinija, ali upola manja pakiranja duhanskih proizvoda. (piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter