Poskupljenja i manje plaće smanjili kupovnu moć

(A. KANCELAR)
(A. KANCELAR)

U siječnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao za 5,3 posto, na godišnjoj razini. Siječanj je već jedanaesti mjesec zaredom kako potrošnja ide nizbrdo, no pad je ipak bio usporen u odnosu na prosinac kada je promet u trgovini na malo pao za čak 6,1 posto.

Pad potrošnje, navode makroekonomisti, posljedica je rasta nezaposlenosti, smanjivanja neto plaća, ali i potrošačkog optimizma. No, rekli bi kupci, i sve viših cijena. Koliko su one porasle u odnosu na protekle godine pokušali smo ustanoviti pretražujući tekstove iz naših arhiva, a u kojima smo uspoređivali cijene pojedinih artikala, i dućana, ali i pitajući naše sugrađane.

Jogurti su poskupili (probiotički jogurt s 2,99 poskupio je na 3,19 kuna), mlijeko je trenutno nešto pojeftinilo (u stvari je zbog afera s alfatoksinima u većini trgovina stavljeno na razne akcije). Pršut je s 119 poskupio na 159, poskupila je i panceta, britvice za brijanje. To su samo neki od artikala na čije su nas poskupljenje uputili sami kupci.

Poskupilo je tako proteklih mjeseci dječje adaptirano mlijeko Bebimil, ali i razne vrste piva te Frank kava. Veća cijena prilijepljena je i na čvrste i tekuće jogurte, maslac, napolitanke Kraš? Nešto je pojeftinilo biljno ulje Zvijezda, a znatnije ABC sir za mazanje.

Puljanka Ana Marić tako veli kako uvijek kupuje približno iste namirnice no račun je svaki puta sve veći.

- Sve ide malo-pomalo gore, nisu to neki drastični skokovi, no kada se sve zbroji, račun na blagajni je uvijek veći i znam se iznenaditi koliki ceh na kraju treba platiti, veli ona. Na naše pitanje koliko mjesečno potroši na hranu veli kako njezina četveročlana obitelj samo na bazičnu prehranu potroši između tri i tri i pol tisuće kuna. Dodamo li tome režijske troškove, pa koju ratu kredita za život ostane vrlo malo. (B. PETROVIĆ; snimio Andreas KANCELAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter