Poskupjelo sve - brašno, jaja, mlijeko...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je proteklog mjeseca došlo do smirivanja divljanja cijena, a neke su u sklopu trenda ulaska u Europsku uniju i ukidanja pojedinih carinskih stopa, čak i pale istraživanje Nezavisnog portala Supermarketi.info pokazuju da je, na razini godine, situacija najgora do sada. Oni naime, prate i uspoređuju  cijene 80 artikala hrane i higijenskih potrepština u sedam zagrebačkih i osječkih supermarketa.

- Opet je došlo do postavljanja negativnog rekorda. Naime, broj zabilježenih trendova godišnjih poskupljenja je 79, a pojeftinjenja samo jedno. Dakle, srpanj prošle godine bio nam je puno jeftiniji nego srpanj ove godine. Kakav će biti kolovoz, doista nas je strah i predviđati, vele na ovom portalu.

Istraživanje pokazuje da je u srpnju, u odnosu na lipanj, u supermarketima jeftinije bilo neko sezonsko voće i povrće, dok su agrumi i badem poskupili. Najviše je pojeftinila paprika babura koja je u prosjeku pojeftinila za čak 64 posto. Jaki trend pojeftinjenja pokazuju i tikvice koje su u prosjeku jeftinije za 61 posto, rajčice (41 posto) i zeleni kupus (33 posto). No, ta pojeftinjenja i ne začuđuju previše obzirom da se radi o sezonskoj robi koje je sada najviše. Od mjesečnih poskupljenja najznačajnije je ono naranče (u prosjeku 24 posto) te kivija (30 posto).

Na godišnjoj razini najupečatljivija poskupljenja pogodila su poriluk, mrkvu, glatko i oštro brašno, zatim jaja i kivi. Svi navedeni artikli u odnosu na srpanj prošle godine skuplji su od 40 pa sve do preko 60 posto, vele na ovom portalu.

U odnosnu na lani poskupilo je, tako, gotovo sve - brašno (glatki i oštro), svježa jaja, mlijeko i mliječni proizvodi poput vrhnja, namaza, jogurta. Poskupile su i salame, kava, ocat pa čak i ulje te dječja hrana. U odnosu na lanjski srpanj pojeftinili su samo svježi krastavci i to za oko 30 posto što u odnosnu na trend poskupljenja (poskupilo je ponovimo čak 79 gledanih artikala) izgleda potpuno nebitno. 

Da je sve skuplje potvrdili su nam i naši sugrađani koji vele kako ne nasjedaju previše na reklame o pojeftinjenjima radi ulaska u Europsku uniju.

- Svaki dan nešto poskupi, poskupilo je mlijeko, voće, stoga gledam kataloge i kupujem na akcijama. U mirovini sam i kada platim račune i napravim špežu dođem na nulu, a kraj mjeseca nije niti blizu, veli nam pulska umirovljenica Marija Malić. Na pitanje koliko joj mjesečno ode samo na špežu veli da to ne želi niti računati jer bi joj "došlo slabo". (Borka PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter