Poskupili "kvadrati" u Rovinju i Sv. Lovreču

Rovinj (M. MIJOŠEK)
Rovinj (M. MIJOŠEK)

Cijene nekretnina u Istarskoj županiji doživjele su, prema analizi portala Njuškalo, koja se odnosi na svibanj ove godine, porast od 4,64 posto u usporedbi s podacima iz istog mjeseca 2015. godine. U svibnju 2016. prosječna cijena kvadratnog metra iznosila je 1.537 eura po četvornom metru. Godinu dana ranije vrijednost "kvadrata" iznosila je 1.469 eura po "kvadratu".

Analiza prodanih kuća u Istarskoj županiji pokazuje da su kupci platili u prosjeku 1.493 eura po kvadratnom metru kuće, odnosno 1.578 eura po "kvadratu" stana. "Kvadrat" stambenog prostora u Puli zapada 1.327 eura, a u istom razdoblju prošle godine iznosio je 1.300 eura. Na listi najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj prednjači Dubrovnik, s 3.141 eurom po četvornom metru stambenog prostora, dok visoke cijene drže istarska mjesta Rovinj, Sveti Lovreč i Vrsar.

Četvorni metar stambene površine u Vrsaru u prosjeku zapada 2.066 eura; u Rovinju 2.154 eura, dok u Svetom Lovreču ima prosječnu vrijednost od 2.138 eura. U usporedbi s prošlim mjesecom, neznatno su porasle cijene "kvadrata" u Rovinju i Svetom Lovreču. U Rovinju je "kvadrat" poskupio 18 eura, dok su cijene u Svetom Lovreču porasle 53 eura po kvadratnom metru. U Vrsaru im je vrijednost opala za 75 eura po "kvadratu".

Istarska županija treća je po potražnji kuća na Njuškalu, dok je Pula na šestom mjestu u konkurenciji velikih gradova. Što se tiče zemljišta, Istarska županija je na drugom mjestu po zanimljivosti i učestalosti pretraživanja. Istraživanje Njuškala, provedeno na uzorku od 167 tisuće nekretnina, pokazuje rast cijena od 0,81 posto u odnosu na svibanj 2015. godine. Usporede li se cijene s svibnjem 2011. godine, pad vrijednosti nekretnina iznosi šest posto. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter