Poskok ugrizao Franka Serga dok je brao šparuge

Od poskoka najčešće stradaju šparugari (Arhiva)
Od poskoka najčešće stradaju šparugari (Arhiva)

Iako nam u Hitnoj medicinskoj pomoći i u Općoj bolnici  nisu mogli u utorak potvrditi da je u Vranji pod obroncima Učke, došlo do ujeda zmije, taj se nemili događaj proteklog ponedjeljka ipak dogodio. Kako u srijedu doznajemo poskok je za ruku ugrizao Franka Serga iz Sergovije, sela između Vranje i Boljuna. Sergo je brao šparoge kada ga je ugrizla otrovnica.

Preuzeli ga kod Matulja

Odmah po događaju sin Dean pozvao je Županijski centar 112, ali budući da je Hitnoj medicinskoj pomoći iz Pazina do Vranje potrebno oko sat vremena, kaže Dean, iz Županijskog centra 112 uputili su ga na Klinički bolnički centar Rijeka. Istodobno je Županijski centar 112 obavijestio Hitnu medicinsku pomoć u Rijeci čija su kola krenula prema Istri, odnosno tunelu Učka, tako su se Dean Sergo i Hitna pomoć iz Rijeke sreli u Matuljima gdje je Franko prebačen u kola Hitne medicinske pomoći.

Bio na intenzivnoj

U srijedu smo u Centru za hitnu medicinu Rijeka doznali da su primili pacijenta kojeg je ugrizla otrovna zmija. Pacijent je u HMP obrađen i smješten u jedinicu intenzivne njege KBC-a. Kako doznajemo od Deana otac mu je dobro i u srijedu je napustio jedinicu intenzivne njege, iako kada se to dogodilo, kaže Dean, nije baš dobro izgledalo.

U ovom je slučaju Dean Sergo očito dobro postupio kada se obratio Županijskom centru 112 koji je sudjelovao u medicinskom zbrinjavanju njegov oca.

Antivipernog seruma ima dovoljno

Od ravnatelja Zavod za hitnu medicinu Istarske županije dr. Srđana Jerkovića doznajemo da antiviperni serum imaju sve ispostave Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije koji se daje po utvrđenom protokolu zbrinjavanja kod ujeda zmije. Serum se čuva u hladnjaku. Kako sva kola Zavoda nemaju hladnjak za čuvanje lijekova serum se u kola uzima kada je to potrebno tj. kada se kola upućuju na intervenciju pri kojoj postoji sumnja na ugriz zmije. To znači da će pozivom Hitnoj pomoći 194 osobe koje je u Istri ugrizla zmija u kolima HMP dobiti odgovarajući pomoć, ali budući da u takvim slučajevima brzo treba djelovati dobro je koordinaciju povjeriti Županijskom centru 112, koji se i u ovom slučaju pokazao efikasnim, navodi u svom odgovoru dr. Jerković. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter