Posjetitelji svih generacija na porečkoj prvomajskoj fešti

Prepun Naftaplin danas u Poreču (T. KOCIJANČIĆ)
Prepun Naftaplin danas u Poreču (T. KOCIJANČIĆ)

Porečki boćari i njihovi gosti tradicionalno su danas ujutro u 9 sati otvorili proslavu Praznika rada na porečkom Gradskom kupalištu, gdje godinama Grad organizira cjelodnevni zabavni program za svoje građane i turiste. Na popularnom Naftaplinu, kako ga domaći zovu, okupilo se i mlado i staro, turisti su također došli u velikom broju, naročito Slovenci koji ne propuštaju prvomajsko druženje uz more.

Točno u podne fažol i kobasice

Vrijeme je išlo na ruku, jer je sunce grijalo taman koliko treba, pa su se neki na plaži i sunčali. Zrak je ispunio miris mesa i drugih jela s roštilja, pa se tako na dupkom punim drvenim stolovima i klupama jelo, pilo, ćakulalo, a bilo je i onih koji su na rotondi ispred velike pozornice i zaplesali.

Špica je krenula oko podneva kada se besplatno dijelio grah s kobasicama na štandu na kojem se kao i svake godine stvorila najveća gužva. U to su vrijeme startale i prijave za turnir u briškuli i trešeti, za koji uvijek bude više natjecatelja nego raspoloživih mjesta za igru. U glazbenom dijelu najprije su okupljene na rotondi zabavljali gosti iz talijanskog grada pobratima Monselicea – najprije je svirala limena glazba, a zatim su plesale mažoretkinje. A onda je program nastavljen s domaćim snagama. Prvi su na pozornicu stigli dečki iz grupe Baredinesaurusi.

Velik broj građana na jednom mjestu naravno da je na Gradsko kupalište privukao i političare, s obzirom da su nam lokalni izbori pred vratima, za niti tri tjedna.

Fešta uspjela, posjetitelji zadovoljni

Tako da su gotovo sve političke opcije današnju feštu iskoristile za promociju, skupljanje potpisa potpore sugrađana i predstavljanje svojih kandidata za gradonačelnike. S obzirom da se radi o suprotstavljenim stranama, nećemo im spominjati imena i „boju“ stranačkih dresova, ali štandovi su im bili svaki s jedne strane, dovoljno udaljeni jedni od drugih i svi su nešto dijelili prolaznicima – hranu, slatkiše, crvene karanfile, osmijehe…

Sve u svemu, bila je to još jedna lijepa prvomajska fešta na popularnom Naftaplinu koja je uspjela u najvažnijem – druženju na čistom zraku, uz dobru glazbu, raspoloženje i okrjepu. Organizatori su procijenili da je tijekom dana feštu posjetilo od dvije do tri tisuće posjetitelja. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter