Posjetitelji razgledavali, kupovali i degustirali

17. obrtnički sajam Istre na pulskoj Karolini (N. LAZAREVIĆ)
17. obrtnički sajam Istre na pulskoj Karolini (N. LAZAREVIĆ)

Brojni Puljani, ali i žitelji Istre, posjetili su jučer 17. po redu Obrtnički sajam Istre koji se na pulskoj Karolini održava do nedjelje. Razgledavalo se, kupovalo, ugovaralo poslove te degustiralo. Na sajmu je već ujutro bilo puno posjetitelja, od onih najmlađih poput vrtićkih grupa koji su lijepi dan iskoristili za šetnju do sajma, pa sve do brojnih Puljana koji su došli obaviti šoping ali, kako smo vidjeli, i raditi. Ograde, košare, škure i vrata, gastro delicije od kolača, preko meda do vina, rukotvorine, odjeća i cvijeće samo su neke od stvari koje se na Karolini nude.

U sklopu sajma kojeg organizira Obrtnička komora Istarske županije, uz Grad Pulu, Istarsku županiju, Hrvatsku obrtničku komoru i Hrvatsku gospodarsku komoru Županijsku komoru Pula, posjetiteljima svoje proizvode, na 751 kvadrata unutarnjeg i 265 kvadrata vanjskog izložbenog prostora, nudi ukupno 142 izlagača iz cijele Istre, Hrvatske te inozemstva. Većina ih je, ukupno 62, iz Istarske županije, a najveći ih je dio već izlagao na sajmu.

Na sajam za školski zadatak

Kako smo jučer vidjeli većina na sajmu nije odoljela suhomesnatim delicija, no bilo je i onih koji su došli na sajam ciljano, primjerice kupiti odrađenu kremu ili med, ili pak - po čarape. Susreli smo i Slobodanku Vale iz Barbana koja nam je kazala da svake godine dolazi na sajam, a ove je na njemu kupila najviše suhomesnatih delicija i to iz Slavonije, koje inače nema gdje kupiti. - Ima dosta stvari koje mi se sviđaju, primjerice ekoloških krema izrađenih na biljnoj bazi, no čini mi se da je ove godine više robe, a manje ručnog rada, navela nam je Vale, uz riječi da joj na sajmu ipak nedostaje nešto više "hand made" proizvoda i inovacija. Na sajmu smo susreli i Paolu, Karlu i Donnu, učenice iz II a razreda pulske Ekonomske škole, a koje su na sajam stigle kako bi razgovarale s poduzetnicima i o tome napravile školsku prezentaciju. Iz Zagreba je na sajam po prvi puta stigla i kiparica Danijela Halužan i to sa svojim unikatnim umjetninama od keramike, izrađenima u kombinaciji sa staklom i drvom. Kako navodi Karolina joj se čini kao odlično mjesto za sajam, a navela nam je i da je zadovoljna posjetom, mada je tek drugi dan sajma. Zanimljivo je da je svaki njezin predmet ima uporabnu svrhu te je izrađen ručno, bez kalupa.

Keramičke srdele i boškarini

- Sajam je na odličnom mjestu, podno Arene, doista je malo ovako lijepih mjesta. Najčešće odlazim na umjetničke ili hand made sajmove, no ove sam godine odlučila stvari malo promijeniti i doći ovdje i nije mi žao, navela nam je. Na njezinom smo štandu, osim keramičkih lampi, mačaka, anđela, ugledali i dva, rekli bismo, tipična istarska suvenira - male keramičke boškarine i srdele, a koje su kako nam je navela, 2013. godine nagrađen kao najbolji hrvatski umjetnički suvenir.

Iz Slovenije je na sajam u Pulu stigla i mesarija, odnosno mesnica Jurša. Kako doznajemo od Biserke Jurša Istranima su odlučili ponuditi domaće salame i to od govedine, divlje svinje, puretine, divlje koze, zatim salame od muflona te konja. Ovim se poslom, veli, uspješno bave već osam godina i za sada su posjetom i prodajom u Puli jako zadovoljni. Svoje je delicije na sajmu predstavio po prvi puta i Goran Pribetić iz Poreča. Kako nam je pojasnio došao je prezentirati ručno rađene praline punjene raznim kremama, ali i istarskim likerima poput limoncella te istarskim vinom teranom. Kako veli tijekom ljetnim mjeseci njegova tvrtka zapošljava 17, a zimi troje radnika.

Danas od 17 do 22 sata "Kupujmo u Puli"

U subotu, trećeg dana trajanja sajam se otvara u 10 sati. Tijekom dana u sajamskom šatoru održavat će se promocija branda "Jeftina struja" GEN-I iz Zagreba. U sklopu program, od 17 do 22 sata, u Puli će se održati i akcija Turističke zajednice grada Pule "Kupujmo u Puli " u kojoj će brojne trgovine u centru grada kupcima ponuditi prigodne popuste do 50 posto. U nedjelju, sajam se otvara u 10 sati, a u 16 sati održat će se podjela priznanja i nagradama obrtnicima i to za sajamsku prezentaciju, oblikovanje proizvoda te priznanja za najbolji proizvod. Sajam se zatvara u 17 sati. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter