Posjetili rodne kuće i Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Buzetska Udruga antifašista vjerojatno je među rijetkima, ako ne i jedina udruga takve vrste koja na mlade generacije već godinama na satovima povijesti kao i na terenskoj nastavi prenosi antifašističke tekovine te razdoblje Drugog svjetskog rata povezuje s događajima iz Domovinskog rata.

Nedavno je na jednodnevni izlet, ujedno i terensku nastavu, u Spomen dom sjedinjenja u Pazin, u selo Kresini kod Žminja, Šaini u Općini Barban i Bokordići u Općini Svetvinčenat, povela osmaše iz Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", a ovog tjedna organizirala je izlet i za učenike Srednje škole Buzet.

Buzetski srednjoškolci obišli su spomenik Seljačkoj buni 1573. godine i Matiji Gupcu, rodnu kuću prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, dok su u Kumrovcu obišli rodnu kuća Josipa Broza Tita, a potom i spomenik hrvatskoj himni "Lijepa naša domovino". Terenska nastava planirana je godišnjim programom udruge te uvrštena u kurikulum buzetskih škola.

- Cilj je bio srednjoškolce povesti u obilazak spomen obilježja velikana i upoznati ih s povijesnim razdobljima u kojima su svojim djelovanjem ostavili svoj trag, izjavio je predsjednik Udruge antifašista Edo Jerman. Buzetski antifašisti s osmašima petu godinu za redom provode terensku nastavu i održavaju u školama satove povijesti uz projekciju filmova iz Drugog svjetskog rata, a s učenicima Srednje škole Buzet šestu godinu.

U planu Udruge antifašista u idućoj godini je održati po četiri sata povijesti u osnovnoj i srednjoj školi te organizirati po jedan izlet za osnovce i srednjoškolce, najavio je Jerman. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter