Posjet lijecniku i recept jeftiniji 5 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za svaki posjet lijecniku obiteljske medicine ili za svaki podignuti recept u ljekarni pacijenti ce ubuduce placati pet kuna manje. Nakon pune dvije godine ovakvog režima naplate, participacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, za opcu i obiteljsku medicinu, ginekologiju i dentalnu medicinu, smanjuje se s 15 na 10 kuna. U bolnicama ce se i dalje placati isti iznosi participacije kao i dosad, koji se krecu u rasponu od 15 do 3.000 kuna.

Vecina gradana ovu pogodnost, medutim, nece ni osjetiti, jer participaciju nisu dužni placati svi oni koji redovito uplacuju dopunsko zdravstveno osiguranje kod HZZO-a. U sustavu dopunskog osiguranja, prema podacima iz 2010. godine, sklopljeno je 2,1 milijun polica, što znaci da u prosjeku svaki drugi osiguranik ionako nije dužan placati participaciju kad ode lijecniku.

Placanja participacije u zdravstvu oslobodena su i djeca do 18. godine života, kojih je u Hrvatskoj oko 800.000, te odredene kategorije teških bolesnika, pa ce rijetki osjetiti financijsku dobrobit od za trecinu jeftinijeg posjeta odabranom lijecniku ili ljekarni.

Sniženje participacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti predvideno je u izmjenama zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, što ih Ministarstvo zdravstva priprema radi uskladivanja s Europskom unijom. Postojecu participaciju aktualni ministar zdravstva Darko Milinovic uveo je pocetkom 2009. godine, u sklopu svoje zdravstvene reforme.

Zahvaljujuci vecim participacijama, Milinovic je u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja, u kojem je na pocetku njegovog mandata bilo oko 700.000 osiguranika, uspio privuci više od dva milijuna ljudi, s tim da za dio socijalno ugroženih kategorija osiguranje placa država. Širenjem kruga dopunskih osiguranika, prihodi dopunskog zdravstvenog osiguranja u prvoj su se godini primjene povecali za 230 posto, s 500 milijuna u 2008. godini na 1,6 milijardu kuna u 2009. godini.

U prvom polugodištu 2010. godine dopunsko osiguranje nastavilo je rasti, pa je HZZO na toj stavci u samo šest mjeseci ubrao nešto više od milijardu kuna, ili za 43 posto više u odnosu na godinu ranije. S obzirom na ovakve brojke, zdravstvena blagajna nece biti na velikoj šteti zbog nižih participacija. Lijecnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dnevno u prosjeku naplati dvije do tri participacije, što znaci da ce 2.400 obiteljskih lijecnika u Hrvatskoj dnevno naplatiti 10 do 15 kuna manje po ordinaciji.

stare i nove participacije sada (kn) prijedlog (kn)
posjet lijecniku 15 10
recept u ljekarni 15 10
dnevna bolnica 25 25
bolnicka dijagnostika 50 50
fizikalna medicina 25 25
dan bolnice 100 100

Podijeli: Facebook Twiter