Posjet Clinton i Ashton nije pritisak na Srbiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posjet visoke predstavnice Europske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i američke državne tajnice Hillary Clinton primjer je bliske suradnje sa Srbijom, a ne pritisak na srbijansku vladu, ocijenio je u ponedjeljak u Beograd veleposlanik SAD u Srbiji Michael Kirby.

Kirby je u izjavi novinarima ocijenio da je "odlično što će predstavnici SAD i EU zajedno boraviti u Beogradu". Zajednički dolazak američke državne tajnice Clinton i i povjerenice EU za vanjsku političku i sigurnost Ashton u Beograd pozdravio je i šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert, koji je s američkim veleposlanikom kao gost u Palači Srbija nazočio javnoj raspravi srbijanskog ministarstva pravosuđa o novom kaznenom zakoniku.

"Pristupanje Srbije Europskoj uniji ovisi i o napretku u odnosima Beograda i Prištine", naglasio je Degert ocjenivši da posjet Ashton i Clinton "predstavlja ohrabrenje za daljnji tijek pregovora".

Kako je najavljeno, čelnice američke i europske vanjske politike u utorak bi trebale razgovarati s najvišim srbijanskim dužnosnicima, a uoči njihova dolaska srbijanski se mediji bave analizama s kojim porukama dolaze Clinton i Ashton i znači li njihov posjet zapravo potporu ili pritisak.

Po ocjeni analitičara, umjesto dileme "potpora ili pritisak" dosadašnje poruke Washingtona i Bruxellesa ukazuju na to da će bit diplomatske ofenzive SAD i EU u povodu nastavka dijaloga s Prištinom biti i potpora i pritisak, poglavito na dužnosnike u Beogradu.

Beogradski mediji navode kako će ključni zahtjev biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine te provođenje konkretnih koraka koji omogućuju napredak Srbije i Kosova na putu ka EU. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter