Posezanje države u džepove vozaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedno u nizu poskupljenja autoplina u posljednjih nekoliko mjeseci vozaci automobila opremljenih plinskom instalacijom s pravom doživljavaju kao novi udar na njihov standard, ali i kao prijevaru. Nakon što su godinama uvjeravani u to da je upravo plin najjeftinije i ekološki najprihvatljivije gorivo te da ukapljenog naftnog plina Hrvatska ima u izobilju, sada su izloženi neprestanom rastu cijene plina, a krajem prošle godine trpjeli su i nestašicu tog energenta uzrokovanu remontom rafinerije u Sisku.

Mnogi od njih pitaju se hoce li se u slucaju autoplina ponoviti prica s dizelom, odnosno hoce li plin, sada kada je stvorena respektabilna masa vozaca koji ga koriste za pogon svojih vozila, cijenom dostici pa i prestici benzin, te tako obezvrijediti njihova nemala ulaganja u ugradnju plinskih instalacija koja iznose i preko 10.000 kuna po automobilu. Nije rijetkost, vec gotovo pravilo, da vozaci ugradene instalacije jednostavno demontiraju prije tehnickog pregleda da bi izbjegli placanje dodatnih 550 kuna pa pravih podataka o broju vozila na plin u Hrvatskoj nema.

Prema procjenama strucnjaka, ta se brojka krece od 30.000 do respektabilnih 60.000 vozila. Na udaru najnovijeg poskupljenja našli su se i brojni stranci, buduci da je plin poskupio upravo na pocetku turisticke sezone pa su vjerojatno u pravu oni koji kažu da se iza svih službenih formulacija o formiranju cijene plina u skladu s raznim pravilnicima i odredbama krije samo još jedno posezanje državne ruke u džepove vozaca da bi se koliko-toliko popunila prazna državna blagajna.


Podijeli: Facebook Twiter